Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbelse etiquette

2 december 2016 · Leestijd 2 min

Het begrip etiquette betekent beleefdheidsregels en omgangsnormen, met het doel rekening te houden met anderen. Zo eten we bijvoorbeeld netjes met mes en vork, doen we onze schoenen uit als onze gastheer dat vraagt en zetten we voor tien uur ’s ochtends geen harde muziek aan, zodat we de buren niet storen. Maar dat is nu, vroeger in de Bijbel hielden mensen zich aan iéts andere beleefdheidsregels en omgangsnormen…

Blijf weg bij menstruerende vrouwen

Je kent het wel, een keer in de maand is het feestweek. Voor de vrouwen geen pretje, maar voor de mannen in huis evenmin. Misschien dat menstruerende vrouwen in de Bijbel daarom zeven dagen in afzondering moesten zijn en de rest uit de buurt moest blijven. Wie haar aanroerde, zou de hele avond onrein zijn (Leviticus 15:19).

Voeten wassen

Het wassen van je voeten doe je tegenwoordig met een washandje of onder de douche, maar in de Bijbel waste je elkaars voeten, dat was namelijk een teken van gastvrijheid. Ook best logisch, in de Bijbel liepen mensen veel op sandalen, waardoor hun voeten veel sneller vies werden. Je voeten kon je dan laten wassen bij je gastheer (Johannes 13).

Please, geen verschillende stoffen dragen, dankje
Aan een kleed met twee verschillende vermengde stoffen werd simpelweg niet aangekomen (Leviticus 19:19).

Kinderen met je schoonzus

Mocht je nou het jongere broertje in het gezin zijn en je oudere broer sterft kinderloos, dan aan jou de taak om kinderen te krijgen met zijn vrouw. Jouw schoonzus dus (Deuteronomium 25:5).

Gezouten baby’s
Naast het wassen van een pasgeboren baby, werd hij ook ingewreven met zout (Ezechiël 16:4).

Jakob? Je bedoelt zeker Israël?
Mensen in de Bijbel veranderen voortdurend van naam. Jakob won bijvoorbeeld van God en mens en kreeg daarom de naam Israël (Genesis 32:22-28).

U mag nu beginnen met huilen
Op begrafenissen stonden in de Bijbel klaagvrouwen. Zij huilden en klaagden zodat de drempel om te huilen voor de andere mensen op de begrafenis lager zou zijn. Het is namelijk heel lastig om niet te huilen wanneer je iemand anders ziet huilen (Jeremia 19:16).

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡