Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bestaat de ware?

21 april 2017 · Leestijd 5 min

De zoektocht naar de ware is universeel en tijdloos. Dichters schrijven al ver voor het jaar 0 over de liefde en jonkvrouwen wachten op hun prins op het witte paard. Hoe vind je die mysterieuze ware eigenlijk? Bestaat hij of zij wel? BEAM gaat terug in de tijd en zoekt het voor je uit!

Gezocht: de ware

Koning Salomo is de machtigste en rijkste man uit de Bijbel en krijgt daarbovenop van God zo veel wijsheid dat hij bekendstaat als de wijste koning ooit. Toch heeft Salomo een zwakke plek: vrouwen. Het lijkt wel alsof hij van ‘de ware vinden’ zijn levensdoel maakt. Gemiddeld neemt hij eens per 2,5 week een nieuwe vrouw; 700 echtgenotes en 300 maîtresses later heeft hij de ware alleen nog niet gevonden. Ook het meisje over wie hij in Hooglied schrijft, kiest uiteindelijk voor de herder en niet voor de koning. Zijn beeld van vrouwen wordt er niet positiever op. Aan het eind van zijn leven schrijft hij in Prediker 7: “Ik heb met heel mijn hart kennis gezocht (…) wat ik vind is altijd weer een vrouw die bitterder dan de dood is, die een valstrik is. Haar hart is een klapnet en haar handen zijn ketenen.” (vers 25-26) De zoektocht naar de ware loopt voor Salomo helaas op niets uit…

Zoek in de liefde niet wat je bij jezelf mist

Wat nou, liefde?

Liefde, vriendschap, geluk – het hield geleerde filosofen al voor het begin van onze jaartelling bezig. Cicero, Romeins staatsman en filosoof, schreef er veel over. In zijn tijd werd vriendschap gezien als de hoogst haalbare vorm van liefde. Veel filosofen waren niet getrouwd omdat ze de ‘beslommeringen’ die bij het huwelijk kwamen kijken, beneden hun stand vonden. Toch schrijft Cicero interessante dingen over hoe je ware vriendschap – ware liefde – kunt vinden. Volgens hem mag je in vriendschap of liefde nooit zoeken wat je bij jezelf mist. Wat Cicero hiermee probeert te zeggen, is dat het in de liefde niet om de ander gaat, maar over jezelf.  Misschien is die grote, onbereikbare liefde dus helemaal niet een prins(es) op het witte paard, maar gewoon je allerbeste vriend(in).

Happy single

In de tijd van Paulus was romantische liefde een verhaal uit sprookjes. Bijna niemand trouwde rond het begin van de jaartelling uit liefde. Je ouders zochten een goede partij voor je uit en daar moest je het mee doen. Happy single Paulus vond dat maar niets en daarom was zijn advies: je bent veel gelukkiger als je ongetrouwd blijft (1 Korintiërs 7:40). Tja, daar heb je in de zoektocht naar de ware niet zo veel aan.

In de zoektocht naar de liefde helpt het als je weet wat je zelf waard bent

All you need is … love

Een knappe vrouw op zoek naar de liefde van haar leven. Denk er een romantisch deuntje bij en je ziet het helemaal voor je. Hollywood schuift ons de ene na de andere zinderende romance onder de neus; al dan niet gedecoreerd met een boze ex, gewelddadige oorlog of een leven vol shoppen. Natuurlijk gaat het pad van dit droomkoppel niet alleen over rozen en komt er sowieso een moment waarop de vrouwelijke hoofdrolspeler alleen gered kan worden door de man van haar dromen. Negentig minuten verder is daar De Perfecte Man die (letterlijk of figuurlijk) op zijn knieën gaat en haar zijn eeuwige liefde belooft. Ongeveer zo wordt een zoektocht naar de ware je anno 2017 voorgeschoteld. Lekker realistisch. Nou, niet dus.

Je bent zelf de ware

Ken je die irritante uitspraak van vroeger: “Wat je zegt, ben je zelf”? Tenenkrommend, maar in dit geval hartstikke waar, want de ware, dat ben jij! Je bent mooi, slim, handig, grappig, sexy … in één woord: perfect (ja, net zoals in de film). Alleen moet je dat zelf misschien nog ontdekken. In de zoektocht naar de liefde helpt het als je weet wat je zelf waard bent. Niet op een arrogante manier, maar je weet dat je prachtig bent gemaakt en dat je het ontzettend waard bent om geliefd te zijn. Geliefd door jezelf, God en anderen.

Een relatie lijkt misschien allemaal romantiek, maar als de roze wolk langzaam oplost, wordt zelfs die leuke jongen of meid op een gegeven moment ‘gewoon’. Dat is niet raar of gek, maar onderdeel van het leven. En gelukkig maar, als ik na zes jaar nog steeds die enorme kriebels in m’n buik zou hebben, zou ik gek worden van mezelf. Een relatie draait niet alleen om perfecte dates, leuke cadeautjes of die heerlijke French kiss. Het is ook: uithuilen als je een rotdag hebt gehad, je diepste angsten delen en elkaars vieze stinksokken in de wasmand gooien (been there, done that). Waardeer het ‘gewone’ en vecht ervoor! Nee, niet als ‘prins op het witte paard’-held, maar als de kwetsbare persoon die je bent. Ik ben ervan overtuigd dat elke man of vrouw op deze aarde jouw ware liefde kan zijn, als je maar weet dat jij van alle zeven miljard mensen op de wereldbol de allerleukste bent.

Wil je alle fantastische verhalen van het BEAM Magazine lezen, maar ben je nog geen abonnee? Vraag dan hier je gratis proefexemplaar aan!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡