Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Benne (18) start Alpha Youth in Bulgarije: “Dezelfde God hebben schept een band”

5 september 2019 · Leestijd 3 min

Van begeleider in je eigen kerk tot plotseling evangeliseren in Bulgarije, Benne (18) ging het avontuur aan. Nadat hij een cursus voor begeleider van Alpha Youth in zijn kerk volgde werd hij door Alpha Youth Europa uitgenodigd om christelijke jongeren in Bulgarije te helpen. Dat groeide uit tot iets veel groters.

Antwoord op je vragen

“Alpha Youth is een cursus voor christenen en niet-christenen. Je trekt een tijdje met een groep op, je chillt en eet samen en ondertussen komen er gesprekken op gang. Hierin kunnen allerlei vragen worden gesteld, over het geloof, maar ook over de zin van het leven of waarom er lijden is bijvoorbeeld. Je gaat dan samen kijken hoe God daar antwoord op kan geven. God laat zich echt door die cursussen heen zien, en tegelijk blijft het laagdrempelig en relaxt.”

Worship in Bulgarije

“Toen Alpha Youth Europa me vroeg om vier dagen de cursus in Bulgarije te promoten, leek me dat meteen heel leuk. Het was de eerste keer dat ik naar een Oostblok-land ging, het was wennen maar ik merkte al meteen dat dit heel bijzonder was. In 2018 werd ik uitgenodigd om een tienerkamp te leiden. Het werd een combinatie tussen een christelijk kamp en een scoutingkamp, met veel buitenactiviteiten en spellen. Dit was heel mooi om te doen. Daarnaast gingen we intensief bezig met het geloof doormiddel van sprekers, gesprekken en worship.”

Geloven in dezelfde God

“We wisten niet goed wat we konden verwachten, maar het viel echt mee. Natuurlijk is er een taalbarrière, maar de meesten spraken goed Engels. Eigenlijk voelden we al snel een klik met de jongeren. Iedereen is jong en gelooft in dezelfde God, dat schept een band. Het verliep veel gemakkelijker dan ik van tevoren dacht.”

God dichter bij jongeren

“Na het leiden van het eerste kamp in 2018 heb ik nog 5 kampen meegedraaid. Ik heb daar zoveel mooie tijden gehad. Via vrienden uit Bulgarije kwam ik uiteindelijk bij een kerk terecht waar ik komend jaar jongerenwerk ga doen.

In Bulgarije en omstreken heerst een cultuur waarin God ver te zoeken is. Er is weinig hoop, veel armoede en veel mensen trekken weg. Voor jongeren is er weinig aanleiding om in God te geloven. Met mijn werk in die kerk hoop ik God weer een beetje dichterbij hen te brengen. Daarnaast ga ik ook bij andere kerken langs om ze over Alpha Youth te vertellen en ze aan te moedigen om mee te doen. Ik heb nu een tussenjaar, dus tijd zat om hier voorlopig in te duiken. Ik weet niet precies wat er komen gaat, maar ik vertrouw op Gods leiding.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡