Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ben jij een typisch 'oudste kind'?

16 december 2016 · Leestijd 3 min

Oudste kinderen: Opgelet! De geboortevolgorde schijnt nogal uit te maken voor wie jij bent en hoe je je gedraagt. Herken jij je – net als Arachne - in het stereotype van het oudste kind?

De oudste: het ondernemende organisatietalent

Handig, iemand die de weg baant voor broertjes en zusjes! Een oudste kind moet als eerste alles uitvogelen, nog niemand is hem voorgegaan. Het kan voor de anderen soms best irritant zijn als je iemand boven je hebt die alles altijd nét iets beter weet, toch? Het lijkt wel echt zo te zijn: oudste kinderen zijn vaak een tikkie slimmer dan jongere broertjes of zusjes. Het verschilt één of twee IQ-punten. Grote kans dat dit komt doordat de oudste sneller betrokken wordt bij gesprekken met ouders. Het tempo van de ontwikkeling ligt daardoor iets hoger. Omdat de oudste een tijdje gewend was aan de alleenheerschappij in het gezin, zal hij even moeten schakelen wanneer er een broertje of zusje komt. Waar de oudste eerst vooral op zichzelf gericht was, moet hij nu opeens rekening houden met een ander. Een jonger iemand uit het gezin, die dat eerstgeboorterecht van ‘enig kind’-zijn niet kent, is dan ook al gauw socialer en empathischer dan zijn grote broer of zus. Een relatie tussen twee oudste kinderen is een van de moeilijkste, omdat de kans op conflicten groot is. Beiden zijn competitief en hebben een sterke neiging om de leiding te willen nemen. Alleen als ze elkaars eigenschappen volledig accepteren, is er kans van slagen. De sterke kanten van de oudste? Die zijn er in overvloed. De koploper van het gezin beschikt vaak over het grootste verantwoordelijkheidsgevoel, wil alles graag goed doen, is ijverig, kan goed organiseren en onderneemt van alles om zich te blijven ontwikkelen. Een ideale ondernemer, leidinggevende of president!

afbeelding
afbeelding

Arachne is de oudste van vijf:

“Ik herken me schrikbarend erg in het ‘grote verantwoordelijkheidsgevoel’ en de ‘zorgzaamheid’. Zo dekte ik als 7-jarig meisje altijd al de ontbijttafel en zette ik een potje thee, als de anderen in pyjama beneden kwamen, konden ze zo aanschuiven. En kerstdiners organiseren: love it! Tijdens mijn studie was ik die ijverige, perfectionistische nerdy die er tienduizend extra vakken en andere hobby’s naast deed. Stilzitten is niet aan mij besteed. Toch ben ik niet heel nauwkeurig, ik ben evenwel de ‘sociale creatieve chaoot’ en rondreizende levensgenieter (aldus stereotype jongste kind).”

Bekende oudste kinderen:

Koning Willem-Alexander, Winston Churchill, Brad Pitt, Barack Obama, Justin Bieber, Albert Einstein. Typische ‘oudste kind’-beroepen:
Bedrijfsleider, directeur, politicus, ondernemer, dokter, advocaat, wetenschapper en astronaut. Dit artikel is ook te vinden in het nieuwe DUBBELDIKKE Kerstmagazine dat deze week verscheen. Ben je geen BEAM supporter? Breng hier snel verandering in of vraag een proefnummer aan.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡