Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM'ers aan het woord: Donor JA of NEE?

18 januari 2017 · Leestijd 3 min

Aan alle Nederlanders ouder dan 18 jaar wordt tegenwoordig via de post gevraagd of ze wel of geen orgaandonor willen zijn. Heb jij er al wel eens over nagedacht? Deze BEAM'ers wel.

13 februari 2018 wordt er in de Eerste Kamer gestemd over de wetswijziging. Er is een meerderheid nodig om het plan van automatische donorregistratie door te laten gaan. Lees hier wat meer details.

Wilco (17)
“Ik ben geen donor, maar word in mei 18 en wil zeker wel donor worden! Als ik een orgaan nodig zou hebben, zou ik het ook waarderen als iemand die beschikbaar gesteld zou hebben. Ik vind het dan een beeeeetje hypocriet als ik zelf niks beschikbaar wil stellen. Daarnaast is het denk ik ook wel je plicht als christen. Het klinkt misschien een beetje raar, maar als je verongelukt, heb je er toch niks meer aan.. Dus waarom zou je er iemand anders niet blij mee maken?”                        

Esther (16)
“Het lijkt me heel mooi om een leven te redden van iemand die ik niet ken. Dat het zo kan zonder verder echt betrokken te zijn, vind ik heel mooi.”                        

Saskia (17)
“Ik wil geen donor worden omdat ik dood gaan best eng vind. Als je dan bedenkt dat wanneer je dood bent er ook nog allemaal mensen aan je zitten, maakt dit het niet makkelijker. Als ik 18 word, wil ik wel graag bloeddonor worden en stamceldonor, want ik vind het belangrijk dat ik doe wat ik kan en durf.”

Roel (21)
“Ik heb vorige week nog een halve liter bloed gegeven! Ik doe dit omdat ik gezond ben en andere mensen het heel hard nodig hebben. Donor van organen wil ik eigenlijk ook nog worden, maar ik vergeet het elke keer. Ik heb niet echt goeie smoes, maar ik ga me er nog een keer voor opgeven!”                        

Jennifer (19)
"Ik vind dat er wel erg veel maatschappelijke druk is om donor te worden. Je weet helemaal niet precies wat er gebeurt met je organen. Wat veel mensen niet beseffen is dat orgaandonoren niet dood zijn, maar stervende. Orgaandonoren sterven volgens mij soms ook wel aan orgaandonatie. Ik vind dat de voorlichting niet goed genoeg is." 

Jelmer (15)
"Ik denk dat ik zelf kies om donor te worden omdat ik toch overleden ben en er niks maar aan heb. Ik kies voor Jezus en mijn geest gaat volledig naar Hem. Als ik andere mensen kan helpen door iets van mijzelf te geven, doe ik dat gelijk. Als ik in de situatie zit dat ik iets nodig heb zou ik ook hartstikke blij zijn! Voor dit soort dingen kan je altijd aan God vragen of het goed is ja of nee. Ik kies dus JA!"

Anna (21)
"Ik geef regelmatig bloed. Bloed geven is een makkelijke manier om mensen te helpen. Je kan het missen want je lichaam maakt het weer bij. Dit terwijl andere mensen bijna dood gaan omdat ze geen bloed hebben. Ook kost het geen geld, dus de ideale manier voor een student om te helpen."   

Ook nadenken over dit soort vragen? Voeg ons toe op WhatsApp door BEAM AAN naar 0683673700 te appen of voeg ons toe op Instagram (EOBEAM).

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡