Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lees dit artikel als je ALLES wil weten over de eerste keer...

3 februari 2021 · Leestijd 3 min

We zien het je denken; dit artikel gaat vast over de eerste keer seks. Voordat je het bed met iemand deelt, kom je echter nog een hele hoop kleine – minstens zo spannende – eerste keren tegen. Hoe geef jij hierin jouw grenzen aan, hoe maak je de juiste keuzes? Samen met psycholoog en seksuoloog Yvonne van Doorn bekijken we verschillende ‘eerste keren’.

De eerste keer … blijven slapen

Je bent al een tijdje aan het daten met een meisje uit de kerk. Het is nog maar een maand officieel, en jij hebt met jouw ouders afgesproken dat ze nog niet bij jou op de kamer mag slapen. Die avond eet je bij haar thuis. Het wordt laat en ze vraagt of jij die nacht wilt blijven. Haar ouders vinden dat helemaal prima: “We leggen wel een luchtbed op haar kamer.” Het lijkt je heel leuk, maar je weet niet wat verstandig is: wat zullen jouw ouders zeggen?

Yvonne: “Eigenlijk is het wel duidelijk, jouw ouders hebben zich al uitgesproken. Natuurlijk kun je het hun nog een keer vragen, in de hoop dat ze ‘ja’ zeggen. Hun standpunt lijkt misschien gezeur, maar probeer te bedenken dat jouw ouders je proberen te beschermen. Ze zijn zelf ook jong geweest en weten hoe gemakkelijk je soms ergens in meegaat. Ook vanuit de Bijbel sta jij onder het gezag van jouw ouders. Probeer daarin vertrouwen op te bouwen. Als zij zien dat je naar ze luistert en volwassen reageert, zullen zij jou steeds iets verder tegemoetkomen.”

De eerste keer … grenzen aangeven

Vriendinnen hebben je overtuigd om mee uit te gaan. Het is niet echt jouw ding. Je hebt een leuke avond, maar bent niet gewend om in zo’n overvolle club te staan. Terwijl je staat te dansen, glijdt er een hand langs je rug. Pardon? Kneep iemand nu zomaar in je bil?! Jij weet niet wat je overkomt. Jij draait je om – klaar om boos te worden – en ziet … een jongen die naar je knipoogt. Hij lijkt het leuk te vinden, maar jij kookt vanbinnen. “Houd je in,” zeg je tegen jezelf, “dit hoort er vast bij.” Je glimlacht ongemakkelijk terug en rent naar de wc.

Yvonne: “Ja, dit soort dingen komen vaak voor, maar je hoeft daarom niet te denken dat het normaal is. Het is onacceptabel dat iemand zonder toestemming aan jouw lijf zit. In dit geval had het meisje dus wel boos mogen worden: dat is helemaal terecht. Er is een maatschappelijk beeld ontstaan dat dit soort gedrag oké is en dat beeld is heel schadelijk. Als dit je overkomt, zeg er dan iets van. Maak een statement: niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle meisjes na jou, die in deze situatie terechtkomen.”

Meer lezen over de eerste keer verliefd worden, zoenen, uitmaken en seks? Check het in het nieuwste BEAM Magazine!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡