Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM-redacteur Wilke in podcast over geloofstwijfel: “God is groter dan jouw twijfel!”

13 oktober 2020 · Leestijd 3 min

In de nieuwe aflevering van de podcast SAYF Sessions spreekt host Laurens met onze eigen redacteur Wilke over geloofstwijfel. In de BEAM Kerkdienst sprak Wilke al eerder over dit onderwerp. In deze podcast praat ze door over deze twijfel, waarom zoveel jongeren ermee worstelen en hoe je er het beste mee om kan gaan.

Luister het hele gesprek hier:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

SAYF wil een veilige en chille plek bieden om je verhaal te delen. Het is een combinatie van de Engelse woorden SAY (vertellen) en SAFE (veilig) en een project van Operatie Mobilisatie.

Waarom praten we nooit over geloofstwijfel?

Geloofstwijfel, we hebben het bijna allemaal wel eens. Tenminste, 80% van de christelijke jongeren zegt er last van te hebben volgens een BEAM-onderzoek over geloofstwijfel. Toch valt het Wilke op dat er bijna nooit eerlijk en open over wordt gepraat. Dat moet anders, vindt ze: “Twijfel bestaat, maar waarom hebben we het er dan niet over?”

Volgens Wilke is het niet goed om twijfel voor jezelf te houden: “Doordat er zo weinig over twijfel gepraat wordt, kunnen jongeren zich alleen voelen. Terwijl het dus blijkt dat zo’n 80% van de jongeren precies hetzelfde voelt als jij. Praat erover met God en andere mensen om je heen die je vertrouwt.”

Wat gebeurt er als dominees eerlijk zijn over twijfel?

Het zou volgens Wilke ook een goed idee zijn als sprekers of dominees af en toe ook hun twijfel uiten. “Je hoort zo weinig dat ook zij soms last hebben van twijfel. Een dominee zal bijvoorbeeld ook wel eens moeite hebben met het schrijven van de perfecte preek. Het zou fijn zijn als hij zich daarin kwetsbaar kan opstellen en dat kan aangeven aan zijn luisteraars. Dat zorgt voor herkenning.”

Als God van mij houdt, waarom worstel ik dan zo?

Wilke heeft zelf ook weleens last van geloofstwijfel. “Ik twijfel soms aan God omdat ik niet alles van hem begrijp. Mensen zeggen bijvoorbeeld weleens tegen mij dat God buiten de tijd staat. Hij is dus tegelijkertijd in het verleden, heden en toekomst. Dat geloof ik wel, maar ik kan het niet begrijpen. Als ik twijfel, leer ik dat ik eerlijk tegen mezelf mag zijn. Ik mag het accepteren en hoef er niet bang voor te zijn. God is groter dan twijfel!”

Aan het eind van de podcast stelt Laurens een vraag die gesteld is door een luisteraar: ‘Als God van mij houdt, hoe kan het dan dat ik zo worstel?’ Wilke: “Ik geloof dat Gods liefde voor jou en jouw worsteling niet aan elkaar gekoppeld zijn. Jezus worstelde zijn hele leven met dingen, toch hield God onvoorwaardelijk van hem. Ik denk dat Hij er bij ons ook zo over denkt: Hoe diep ons dal ook is, God is erbij. Ik hoop dat anderen mensen dat ook kunnen ervaren.”

In de BEAM Kerkdienst sprak Wilke over twijfel. Kijk en luister hier naar haar eerlijke verhaal:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

En ben je benieuwd geworden naar de resultaten van dat onderzoek over twijfel? Deze kan je hier bekijken door op de afbeelding te klikken:

afbeelding

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡