Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anne Floor (17) rent marathon tegen kanker: “Mijn ouders zijn genezen, dat gun ik iedereen”

11 december 2019 · Leestijd 4 min

Anne Floor was pas 15 jaar toen haar moeder borstkanker kreeg. Een jaar later kreeg haar vader de diagnose tongkanker. Haar ouders werden gelukkig beter, maar Anne Floor weet dat genezing niet vanzelfsprekend is. Daarom rent ze samen met haar vader een marathon om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding.

Je was nog jong toen jouw moeder ziek werd. Hoe kwam je hierachter?

“Op 13 november 2017 kwam ik thuis van school toen mijn moeder vertelde dat ze naar de huisarts was geweest. Er zat een knobbeltje in haar borst en de huisarts vond het verstandig om het te laten controleren in het ziekenhuis. Het knobbeltje bleek borstkanker te zijn. Voor het hele gezin was dit heel erg heftig, want zoiets hadden we nog nooit meegemaakt. Het was een ingrijpende gebeurtenis.”

“Mijn moeder werd geopereerd en de tumor werd deels verwijderd. Na een tweede operatie, bestralingen en chemokuren, was de kanker in juli 2018 weg. Deze hele periode was superheftig, maar op een gegeven moment wenden wij eraan. Het werd onze nieuwe werkelijkheid. Ons gezin had de instelling: dit gebeurt nu wel, maar het normale leven gaat ook gewoon door. Het was voor ons alle vier belangrijk dat de kanker ons leven niet volledig zou beïnvloeden. Er moest ook ruimte blijven voor leuke dingen. Daarnaast moesten mijn broertje en ik natuurlijk naar school. Ik zat in havo 4 en dit was best een pittig jaar. Aan de ene kant was dit lastig, want mijn gedachten waren niet altijd bij schoolwerk. Aan de andere kant zorgde school ook voor afleiding. Uiteindelijk ging ik over en hier was ik erg blij mee!”

Maar toen kreeg ook jouw vader kanker…

“In mijn examenjaar had mijn vader een wondje op zijn tong en de huisarts raadde ook hem aan om het voor de zekerheid te laten checken. Precies één jaar na de borstkankerdiagnose van mijn moeder kreeg mijn vader te horen dat hij tongkanker had. Kort daarna werd mijn vader geopereerd en werd de tumor gelukkig helemaal weggehaald. Dat was heel fijn, maar de hele situatie heeft veel impact gehad op ons gezin. De periodes tussen controle en uitslagen zijn zenuwslopend, omdat je niet weet waar je aan toe bent. Hoe erg is de tumor? Is het uitgezaaid? Die onzekerheid is heel naar.”

Nu wil je actievoeren om geld op te halen voor kankeronderzoek. Hoe kwam je hierop?

“Mijn ouders zijn allebei gelukkig genezen, maar kanker zelf blijft bestaan. Ik merkte dat heel veel mensen om mij heen ook kanker kregen, waaronder de moeder van een goede vriendin van mij. Op een gegeven moment dacht ik: Wat kan ik hiertegen doen? Hoe kan ik mijn steentje bijdragen aan de strijd tegen kanker? Mijn ouders zijn genezen, dat gun ik iedereen.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Ik wist dat de KWF Kankerbestrijding een marathon organiseert om geld op te halen voor kankeronderzoek. Het doel van KWF is om de behandeling en levenskwaliteit van kankerpatiënten te verbeteren, mensen met kanker te genezen en er uiteindelijk voor te zorgen dat minder mensen kanker krijgen. Onderzoek om deze doelen te behalen, kost veel geld. KWF Kankerbestrijding is volledig afhankelijk van donaties en zulke acties zijn dus heel belangrijk. Na wat research gaf ik mij op voor de marathon. Mijn vader vertelde ik over mijn plan en hij zei: ‘Daar wil ik eigenlijk ook aan meedoen!’. We zijn nu hard bezig met trainen. Ik vind het heel bijzonder om dit samen met mijn vader te kunnen doen! We hebben alles samen meegemaakt, maar op een andere manier. Nu gaan we samen rennen tegen kanker!”

Wil jij de actie van Anne Floor en haar vader steunen? Doneer hier op de actiepagina van Anne Floor!

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡