Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anna van der Breggen: "Ik geloof dat God er altijd is. Ook al ga ik hard onderuit"

6 september 2018 · Leestijd 2 min

Anna van der Breggen (28) is topsporter in de wielerwereld én christen. Op 23, 25 en 29 september doet ze mee aan het WK wielrennen in Oostenrijk. “Er zijn meer gelovigen in het peloton,” vertelt ze aan interviewer Tijs van den Brink. “We accepteren van elkaar dat we verschillende levensovertuigingen hebben.”

In de buurt van het Oostenrijkse Innsbruck, in de bergen, ontmoet Tijs Anna van der Breggen tijdens een trainingskamp. Anna doet mee aan het WK wielrennen in Oostenrijk, eind september. In 2016 haalde ze goud op de Olympische Spelen. Maar zo goed ging het niet altijd. Vier jaar geleden werd Anna's carrière ruw onderbroken door een valpartij tijdens de WK-ploegentijdrit in Spanje in 2014. Ze liep een breuk in haar bekken op.

Tijs: “Dat is waar jouw vader elke keer weer bang voor is als je een wedstrijd rijdt, vertelde hij me. Dat er iets met je gebeurt.”

Anna: “Mijn moeder is er ook bang voor, en mijn vriend Sierk-Jan heeft hetzelfde. Hij weet wat het inhoudt, want hij werkt als ploegleider in het wielrennen. Het hoort erbij. Mijn moeder zegt altijd als ik naar een wedstrijd ga: 'Kom maar heel thuis'.”

Tijs: “Oud-wereldkampioen Leontien van Moorsel vroeg op de avond voor een gevaarlijke wedstrijd altijd aan haar moeder of ze een kaarsje voor haar wilde opsteken. Daniël geloofde dat God hem beschermde in de leeuwenkuil. Ben jij bang als je een wedstrijd rijdt?”

Anna: “Op de fiets heb ik daar geen last van. Als het niet lekker gaat met het wielrennen denk ik: God heeft mij deze richting op laten gaan. Dus zal dit ook wel goed zijn.”

Tijs: “Zie jij je talent om hard te fietsen als een door God gegeven talent?”

Lees het antwoord van Anna van der Breggen in het nieuwe EO-magazine.

Tekst: Auke Schouwstra
Interview: Tijs van den Brink
Fotografie: Willem Jan de Bruin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡