Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anna (25): ''Ik heb 40.000 euro studieschuld''

2 mei 2018 · Leestijd 2 min

Vroeg het huis uit, maximaal bijlenen bij DUO en vier verschillende studies, zorgden ervoor dat het leven van Anna duur werd. Ze bouwde een flinke studieschuld op...

“Al toen ik een klein meisje was, was het mijn grote droom om verloskundige te worden. Nadat ik mijn havodiploma had gehaald, ging ik verloskunde studeren. Helaas haalde ik te weinig punten en moest ik noodgedwongen stoppen. Ik wilde naar de universiteit en daarvoor moest ik mijn propedeuse hebben, dus deed ik een jaar de docentenopleiding Nederlands. Met mijn propedeuse op zak, begon ik aan mijn derde studie: Literatuurwetenschap. Het was niet wat ik verwacht had en ik switchte opnieuw. Ditmaal Verpleegkunde. Mijn studieschuld groeide en groeide.

Inmiddels woonde ik op mezelf. Ik had behoefte aan vrijheid, mijn eigen plek. Om ondertussen toch een leuk leven te kunnen leiden, af en toe te kunnen stappen en shoppen, leende ik maximaal bij. Achteraf denk ik weleens: ‘Had ik niet wat minder kunnen lenen?’'' 

Ik denk altijd maar: de beste schuld is studieschuld
Eigen schuld, dikke studieschuld

''Zorgen heb ik me nooit gemaakt. Natuurlijk besefte ik dat ik een flinke studieschuld opgebouwd heb, inmiddels zo’n 40.000 euro. Ik denk altijd maar: de beste schuld is studieschuld. Mijn ouders konden mijn studie niet betalen. Anders hadden ze het vast gedaan. Inmiddels ben ik afgestudeerd en hoop ik volgend jaar een master te gaan volgen. Mijn vader wil me dan financieel supporten. Heel fijn.

De betaalregeling is relaxt en ik kan maandelijks afbetalen. Hoeveel dat is, weet ik nog niet precies. Je hoeft ook niet meteen af gaan betalen. Het is belachelijk dat de basisbeurs tijdens mijn studietijd is afgeschaft. Onderwijs zou altijd gratis moeten zijn.” 

COLUMN: HELP! Wat moet ik met mijn toekomst?

Lees ook over:

COLUMN: HELP! Wat moet ik met mijn toekomst?

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡