Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anna (25): ''Ik heb 40.000 euro studieschuld''

2 mei 2018 · Leestijd 2 min

Vroeg het huis uit, maximaal bijlenen bij DUO en vier verschillende studies, zorgden ervoor dat het leven van Anna duur werd. Ze bouwde een flinke studieschuld op...

“Al toen ik een klein meisje was, was het mijn grote droom om verloskundige te worden. Nadat ik mijn havodiploma had gehaald, ging ik verloskunde studeren. Helaas haalde ik te weinig punten en moest ik noodgedwongen stoppen. Ik wilde naar de universiteit en daarvoor moest ik mijn propedeuse hebben, dus deed ik een jaar de docentenopleiding Nederlands. Met mijn propedeuse op zak, begon ik aan mijn derde studie: Literatuurwetenschap. Het was niet wat ik verwacht had en ik switchte opnieuw. Ditmaal Verpleegkunde. Mijn studieschuld groeide en groeide.

Inmiddels woonde ik op mezelf. Ik had behoefte aan vrijheid, mijn eigen plek. Om ondertussen toch een leuk leven te kunnen leiden, af en toe te kunnen stappen en shoppen, leende ik maximaal bij. Achteraf denk ik weleens: ‘Had ik niet wat minder kunnen lenen?’'' 

Ik denk altijd maar: de beste schuld is studieschuld 

Eigen schuld, dikke studieschuld

''Zorgen heb ik me nooit gemaakt. Natuurlijk besefte ik dat ik een flinke studieschuld opgebouwd heb, inmiddels zo’n 40.000 euro. Ik denk altijd maar: de beste schuld is studieschuld. Mijn ouders konden mijn studie niet betalen. Anders hadden ze het vast gedaan. Inmiddels ben ik afgestudeerd en hoop ik volgend jaar een master te gaan volgen. Mijn vader wil me dan financieel supporten. Heel fijn.

De betaalregeling is relaxt en ik kan maandelijks afbetalen. Hoeveel dat is, weet ik nog niet precies. Je hoeft ook niet meteen af gaan betalen. Het is belachelijk dat de basisbeurs is afgeschaft. Onderwijs zou gratis moeten zijn. Iedereen die nu gaat studeren loopt daar nu tegenaan. Ik hoop niet dat dat mensen tegenhoudt een opleiding te gaan volgen. Als je doorstudeert, ga je meer verdienen en is het later makkelijker om het bedrag af te betalen.” 

Geschreven door

Anna Neeltje