Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aniek (18): “Tijdens Opwekking werd ik verlost van mijn zelfmoordgedachten”

3 oktober 2019 · Leestijd 5 min

Aniek werd gepest, gestalkt en bedreigd. Dit was zo heftig dat ze op haar 14e het leven niet meer zag zitten en eruit wilde stappen. Maar dat hield God tegen. Aan BEAM vertelt Aniek over haar pestverleden en hoe ze er bovenop is gekomen.

“Ik geloofde in God en mijn klasgenoten niet. Dat was op de basisschool al genoeg reden om gepest te worden. Het begon in groep 5, uit het niets. Ik lag niet lekker in de groep en zelfs ‘vriendinnen’ zeiden negatieve dingen over me. Ik gaf het aan bij de meester, maar er werd vrij weinig aan gedaan. Dit zorgde ervoor dat ik vaak huilend thuiskwam.

Na de basisschool wilde ik een nieuwe start maken. Ik ging expres naar een andere middelbare school, buiten de stad waar ik woon en ik had echt zin om er iets van te maken. Even leek dit te lukken. Ik maakte vriendinnen, niemand wist van mijn pestverleden en ik kon het achter me laten. Helaas was dit toch niet de nieuwe start waar ik op hoopte.”

Ik weet alles van je

“’Je hebt een trampoline in je tuin.’ Dit was een appje dat ik op een dag van een onbekend nummer kreeg. Dit was niet alles, want deze persoon leek heel veel persoonlijke dingen van me te weten. Inclusief mijn pestverleden, waarvan ik hoopte dat ik het achter me zou kunnen laten. Ik vond het doodeng, wie zat hierachter en hoe kwam deze persoon aan al deze informatie?

Het werd steeds enger. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs appjes waarin stond ‘Ik weet waar je bent, als je het gebouw uitloopt kom ik je opzoeken.’ Ik werd hier zo bang van dat ik niet meer naar school durfde. In tranen heb ik die avond alles aan mijn ouders verteld. Ze reageerden heel lief en hebben om 12 uur ’s nachts nog mijn mentor gebeld om uit te leggen wat er aan de hand was.

Uiteindelijk kwam ik erachter wie hierachter zat. Het meisje zat bij een oud-klasgenoot van me in de klas en had daardoor dus alle persoonlijke informatie van mij. Van mijn mentor moest dat meisje haar excuses aanbieden, dus via via heeft ze sorry tegen me gezegd. Dat was alles. Ik ben daarna nog wel bang gebleven dat ze door zou gaan, maar gelukkig hield ze er mee op. “

Zelfmoordgedachtes

“Ik was ontzettend bang voor het tweede schooljaar. Wat als dat nou weer geen leuk jaar zou worden? En helaas had ik gelijk. Het pesten ging gewoon door. Ik had een sterk, persoonlijk geloof en dit was iets anders dan de meeste mensen op mijn christelijke school. Ik was anders en weer was mijn geloof een reden om me te pesten. Het werd zelfs zo heftig dat ik als 14-jarig meisje het leven niet meer zag zitten. Ik werd ontzettend onzeker van al het gepest en wilde uit het leven stappen.

Bij Opwekking sprak ik het voor de eerste keer in het bijzijn van mensen uit: ‘Ik ben klaar met het leven en ik wil niet meer verder.’ Ik zag hoeveel verdriet mijn vriendinnen hadden na deze uitspraak en ik werd er zelf ook heel verdrietig van. Normaal gesproken ben ik iemand die houdt van het leven en ervan geniet, maar dat was nu niet meer zo. Ik heb voor deze gedachtes gebeden met mensen op Opwekking en ik merkte dat God dichtbij was. Zo dichtbij, dat ik deze gedachtes hierna nooit meer heb gehad.”

God is sterker

“Het pesten hield gelukkig ook op. In de derde ben ik naar een andere klas gegaan en hier heb ik écht een nieuwe start kunnen maken. De nieuwe start die ik al hoopte te hebben in de eerste klas. Hierna ben ik niet meer gepest. Het heeft nog wel 2 tot 3 jaar geduurd voordat ik het ook voor mezelf verwerkt had. Het pesten had me onzeker gemaakt en die gedachten bleven maar spelen. Gelukkig heb ik nu lieve vrienden waar ik terecht kan en die me accepteren zoals ik ben.

Ik zou tegen alle gepeste jongeren willen zeggen: leg het bij God neer, hij kan je echt helpen. Onthoud dat het de duivel is die een aanval wil doen, maar onthoud vooral dat God zoveel sterker is. Hou het niet voor jezelf, dan ga je alleen maar negatiever over jezelf denken en zoveel macht moet je je pesters niet geven. “

Loop jij ook rond met zelfmoordgedachtes? Ga naar de site van 113 of bel 0900-0113!

Wil je weten wat je kunt doen tegen pesten? Lees hier de tips uit het interview met Anne-Mar!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡