Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Als veganist is koosjer zijn heel makkelijk”

15 maart 2019 · Leestijd 3 min

Geen vlees bij de aardappelen, geen ei op brood en geen glas melk bij het ontbijt: veganist zijn klinkt best ingewikkeld. Toch gaat het de 19-jarige Tikvah gemakkelijk af. Haar geloof als Messiasbelijdende draagt daaraan bij. “Ik sta niet heel lang in de supermarkt te kijken naar koosjer e-nummers.”

En geen honing

“Ik ben ooit begonnen als vegetariër. Ik vond vlees heel lekker, maar elke keer als ik het at, zag ik een zielig dier voor me. Sinds december ben ik ook het veganisme gaan proberen. Dit doe ik nu vooral als test, om te zien wat het met mijn lichaam doet en of het me bevalt. Dat houdt dus in dat ik niet alleen vlees moet laten staan, maar ook alle andere dierlijke producten zoals melk en eieren. Honing mag trouwens ook niet ontdekte ik laatst, zo leer je steeds weer wat nieuws. Ik gebruik bijvoorbeeld ook veganistische shampoo, die niet op dieren wordt getest, dat zal ik altijd blijven doen.”

Easy vegan

“Ik ben Messiasbelijdend, wat ik zelf vaak omschrijf als iets wat tussen het christendom en het Jodendom inzit. Dit betekent dat we koosjer eten, dus bijvoorbeeld geen varkensvlees en we moeten vlees- en melkproducten gescheiden houden. Dat maakt veganist zijn eigenlijk heel makkelijk, omdat ik beide dingen niet eet! Als je koosjer wil eten, sta je vaak heel lang in de supermarkt alle e-nummers te bekijken, wat best ingewikkeld kan zijn. Als je vegan eet, is bijna alles automatisch al koosjer.”

‘Wat mag je dan wel?’

“Mensen moeten voor zichzelf beslissen of ze veganist willen zijn. Ik wil niemand ervan overtuigen om het te doen, want vaak werkt dat juist averechts. Mocht je het overwegen, houd er dan vooral rekening mee dat mensen heel veel vragen gaan stellen: ‘Waarom ben je dan veganist?’, ‘Wat mag je dan wel eten?’, ‘Vind je dit allemaal niet lekker?’. Die vragen zijn niet altijd even fijn om te beantwoorden, dus daar moet je je wel op voorbereiden.”

Pauze in Israël

“Ik weet niet of ik mijn hele leven veganist blijf, voorlopig hou ik het nog even vol. Tot de zomer tenminste, dan ga ik op vakantie naar Israël. Alles is daar koosjer, maar niet alles is veganistisch. Om de bijzondere Israëlische specialiteiten te kunnen eten, heb ik besloten om tijdens mijn vakantie even geen veganist te zijn. Daarna bekijk ik of ik het weer oppak.”

Lees ook: Dit zegt de bijbel over vegetariërs

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡