Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Als ik mijn hele leven single blijf, is dat Gods bedoeling”

17 december 2019 · Leestijd 3 min

‘En, heb jij al iemand op het oog?’ Soms kan het lijken alsof je er pas bij hoort als je een relatie hebt. Joel (18) krijgt hier wel erg veel opmerkingen over. “Ze bedoelen het goed, dat geloof ik echt, maar zij begrijpen mijn situatie niet. Niet elke persoon is hetzelfde!”

“Begin dit jaar ging mijn relatie uit. Ik hoopte op meelevende reacties van mijn omgeving, maar dit viel vies tegen. Veel mensen begonnen gelijk met cliché uitspraken als ‘Er zwemmen meer vissen in de zee.’ Dat was absoluut niet wat ik op dat moment wilde horen!

Voornamelijk oudere mensen maken vaak ‘bemoedigende’ opmerkingen. Ze bedoelen het goed, dat geloof ik echt, maar zij begrijpen mijn situatie niet. Niet elke persoon is hetzelfde!  Door hun levenservaring verwachten zij dat ze weten hoe ik me voel, maar vaak is dit helemaal niet het geval."

Hoogste prioriteit

"Om van de vragen af te zijn, zeg ik meestal dat ik niet echt bezig ben met relaties. Dat klopt ook wel, ik ben blij dat ik single ben. Afgelopen tijd had ik het best moeilijk met mezelf en ik was blij dat er niet nog een relatie bovenop kwam die ik ook nog moest onderhouden. Ik zou wel een relatie willen, maar het heeft niet de hoogste prioriteit in mijn leven. In elk geval ben ik zeker NIET diep ongelukkig omdat ik single ben!

Vroeger werd ik wel onzeker van de focus die gelegd werd op relaties. ‘Wat nou als ik geen partner vind?’ dacht ik toen. Tegenwoordig heb ik daar minder moeite mee. Zelfs als ik uiteindelijk mijn hele leven single blijf, weet ik dat dat zo is omdat God dat zo voor mij bedoeld heeft. Daar heb ik vrede mee."

Mannen als initiatiefnemers

"Ik denk dat mannen misschien nog wel meer last hebben van die druk om een relatie te hebben dan vrouwen. Van jongens wordt vaak verwacht dat ze initiatief nemen om af te spreken of een meisje verkering te vragen. Als je dit dus niet doet, word je extra aangespoord om dit wel te doen. Behoorlijk irritant soms!"

Probeer je in te leven!

"Ik heb geleerd dat mensen vaak vanuit hun eigen perspectief spreken. Dit moet je dus ook van je af kunnen zetten, want zij weten lang niet alles over de situatie waar jij je in bevindt. Zij snappen niet wat jij doormaakt en hun goedbedoelde adviezen kunnen vaak zo verkeerd aankomen. Inlevingsvermogen is zo belangrijk!"

Mirjam werd – net als Joël – gek van alle opmerkingen omdat ze single is. Lees haar verhaal hier!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡