Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Als God je talenten geeft wil hij dat je er iets mee doet”

9 mei 2018 · Leestijd 4 min

Joël (23) komt uit Katwijk aan Zee en is opgegroeid in een evangelisch nest. Na een tweejarige Bijbelschool bij Kingdom Life College werd hij door de bandleider van Teenzone voor de Opwekkingsband gevraagd als gitarist. Hij is ervan overtuigd dat muziek maken een deel is van het plan dat God met hem heeft.

Hoeveel tijd zit er in het oefenen voor Opwekking?

“De band woont door het hele land en we zien elkaar vooral op Opwekking. In de weken voor de repetitiedagen van Opwekking oefen ik een aantal keer per week. We hebben een repertoire. Eerst oefenen we thuis alles en daarna hebben we twee repetitiemomenten. Dit zijn twee dagen en we spelen dan alle nummers door. Vorige jaren hadden we twee try-outs. Een try-out is het repertoire testen op een grote groep tieners.”

“We merken dan of de nummers werken en of er nog dingen verandert moeten worden. Dit jaar hebben we een try-out gedaan bij het God Centre in Leiden. De bandleider regelt alles. Wie er speelt en welke liedjes er gespeeld gaan worden. We hebben niet één worshipleader, maar zes zodat er bij elk liedje iemand anders de leiding kan nemen. De meeste van ons zien elkaar maar een paar keer per jaar. Toch hebben we een bijzondere klik met elkaar. Alle karakters en persoonlijkheden matchen heel goed.”

Waarom wil je muziek maken voor God?

WhatsApp_Image_2018-05-09_at_09.10.39

“In mijn eigen kerk ben ik worshipleader. Ik speel gitaar en piano, eigenlijk net wat uitkomt. Ik voel me meer thuis op mijn gitaar, maar kan ook redelijk wat pianospelen. Ik geloof dat God iedereen op de wereld heeft gezet met een bepaald talent. Muziek maken is een talent dat God aan mij heeft gegeven. Ik denk dat dat niet voor niets is. Het is heerlijk om te doen.”

“Vanaf jongs af aan ben ik al met muziek bezig. Via muziek spreekt God. Voor mij is dat een teken dat ik daar meer in moet zoeken. Ik voel me vrij in de muziek. Het kan tot mij spreken terwijl er geen woorden worden gezegd. Ik denk dat dit plan in mijn leven past, omdat God mij die talenten heeft gegeven.  Daar ben ik achter gekomen door het te proberen. Als God je talenten geeft wil hij dat je er iets mee doet.” 

Hoe spreekt God door muziek?

“Ik kan soms geraakt worden door muziek zonder dat het een bepaalde tekst heeft. Ik geloof dat God ook daardoor spreekt. Als ik muziek hoor dan voelt het niet altijd als normale muziek. Vooral met christelijke muziek heb ik dat heel erg. Het raakt mij op een manier zoals wereldse muziek mij niet kan raken. Ik geloof dat God mensen inspireert die de muziek maken en schrijven. Op het podium gaat het om één ding, namelijk God aanbidden. Ik geloof dat als ik uitbundig aanbid, ik daarin een voorbeeld ben voor tieners. Uiteindelijk gaan ze zelf vaak ook meedoen.”

Waarom twijfelde je om naar het conservatorium te gaan?

WhatsApp_Image_2018-05-09_at_09.10.40

“Ik heb eerst twee jaar Bijbelschool gedaan en daarna had ik een tussenjaar. Mijn leven stond een beetje stil. Ik wilde meer met mijn leven gaan doen en ik dacht: misschien is het conservatorium wel iets voor mij. ‘Docent Muziek’ was de enige studie die ik echt tof vond. Na lang twijfelen heb ik mij ingeschreven voor de audities. Ik was er een beetje bang voor en dacht: ‘Ben ik wel goed genoeg?’  Later heb ik het toch geprobeerd. Het was een soort van onzekerheid. Als je niet voor zoiets wordt aangenomen dan blijft het toch altijd aan je knagen. Na de auditie ben ik toegelaten op het conservatorium. Ik was blij maar ook opgelucht dat ik door de audities heen kwam. Natuurlijk heb ik meteen een paar vrienden opgebeld om het goede nieuws te vertellen, haha.”

Waaraan kan je merken dat je de goede richting volgt?

“Ik merk dat er allemaal deuren opengaan, waardoor ik denk dat ik op het juiste pad loop. Een voorbeeld hiervan is dat ik aangenomen ben op het conservatorium en dat ik elke dag met muziek bezig mag zijn. Ik speel ook steeds meer in verschillende kerken. God heeft dromen in ons gelegd en ik geloof dat je deze mag volgen. Als het jouw dromen zijn dan kunnen het ook Gods dromen zijn. Waarom zou je je droom dan niet achter na gaan?”

Heb jij ook een grote passie of droom van God? Laat het aan ons weten via beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar 06-83673700!

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡