Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wist jij dat Jezus ‘feestbeest’ werd genoemd?

Alles over het karakter van Jezus

29 april 2024 · Leestijd 5 min

Jezus Christus is de bekendste persoon ter wereld en bij BEAM zijn we superenthousiast over hem. Veel mensen kennen Jezus als historisch figuur, net als Napoleon of Karel de Grote, maar van een historisch figuur kan je niet houden zoals je van een vriend of familielid houdt. Wij willen leren (meer) van Jezus te houden, dus we duiken de boeken in op zoek naar zijn karaktereigenschappen. Wat voor iemand is hij?

Jezus is fun to be around

Door alle plaatjes in geschiedenisboeken en kinderbijbels van Jezus stervend aan het kruis, klinkt het misschien gek dat Jezus gewoon simpelweg een leuke guy is om bij in de buurt te zijn. Toch is hij dat. Allereerst geloven christenen dat Jezus samen met God en de heilige Geest de wereld heeft gemaakt, dat betekent dus dat je iets van wie Jezus is terug kan zien in de natuur. Kijk bijvoorbeeld naar puppy’s die elkaar achterna zitten, welpjes die elkaar laten schrikken en lammetjes die rondhuppelen in de wei. Ook wij mensen kunnen er wat van: we spelen graag spelletjes, hebben humor (tenminste, sommige mensen) en rennen voor ons plezier achter een bal aan. Dit moét betekenen dat ook Jezus speels is en leuk om bij in de buurt te zijn.

Fun fact: Jezus stond in zijn tijd op aarde bij sommige groepen bekend als een veelvraat en een dronkaard. Iemand die hield van een feestje dus. Dat gerucht is de wereld in gekomen omdat hij graag met mensen omging die party animals waren en zij waren ook graag met hem. Dit had niet gewerkt als hij een saaie, veroordelende gast was geweest. Conclusie: Jezus is fijn om bij in de buurt te zijn. Goed om te realiseren, toch?

Jezus is een vurige persoon

Jezus groeit op in een gekke tijd: zijn leven begint bijvoorbeeld al met een genocide (alle jongens onder de twee jaar uit zijn stad worden vermoord als hij net op tijd met zijn ouders vlucht naar Egypte). Ook leeft zijn volk met de constante pesterijen en onderdrukking van de Romeinen. In christelijke liedjes wordt Jezus soms een beetje soft omschreven: als een roos, geplukt en weggegooid, hulpeloos kind, Jezus het lam, met z’n rustige ogen en ga zo nog maar even door. Maar er zijn ook verhalen opgeschreven over Jezus die echt iets anders laten zien, bijvoorbeeld toen hij de tempel schoonveegde met een zweep omdat er handel werd gedreven en er geen eerbied meer was voor zijn Vader.

Gandhi of Boeddha (andere bekende historische figuren waar mensen nu nog in geloven) zouden nooit met een zweep een stemlokaal of een markt binnenstormen omdat ze het er niet mee eens zijn, Jezus deed dit wel. Dit geeft hem karakter. Hij is niet roekeloos, maar wel vurig en niet bang om mensen te beledigen. En denk eens aan de Jezus die boze geesten uitdreef: dit was niet simpel. Hij liep recht op mensen af die het schuim op de lippen hadden staan, hij keek ze aan en hij sprak de geesten toe. Jezus zit vol vuur en is doelgericht. Laat je niet om de tuin leiden door schattige liedjes en schilderijen die anders beweren.

Jezus is mega menselijk

Het is bizar lastig om te beseffen en begrijpen dat Jezus op aarde zowel God was als mens. Tegelijkertijd dus hè? 100% God en 100% mens. Omdat Jezus ook God was, lijkt zijn leven op aarde misschien een beetje een act. Alsof de supergetalenteerde componist Mozart een stukje meespeelt op een blokfluitconcert van de kleuterschool of alsof Max Verstappen voor de grap meedoet met een skelterrace. Jezus is God, dus het leven op aarde was voor hem een makkie, toch?

Nou, dat lijkt wat anders te zijn: we lezen bijvoorbeeld in de Bijbel dat Jezus het in de tuin van Getsemane, vlak voor zijn arrestatie en sterven, heel moeilijk heeft. Hij is bang, eenzaam en hij voelt zich verraden door zijn vrienden die steeds in slaap vallen. Hij smeekt God of hij alsjeblieft niet hoeft te sterven, ‘of de beker aan hem voorbij mag gaan’. Ook komen er verhalen voorbij waar Jezus honger heeft, dorst heeft of moe is. Als hij hoort dat zijn neef (Johannes de Doper) is vermoord, trekt hij zich terug en wil hij alleen zijn. En tenslotte: God kan niet sterven, maar Jezus deed dit wel. Hij was helemaal mens en voelde dingen ook als een mens. Dus als je bidt tot Jezus, weet dat hij snapt wat jij voelt en denkt, want hij is net zo geworden als jij.

Waarom boeit het karakter van Jezus voor mij?

Ik, Wilke, ben mega enthousiast als ik dit soort nieuwe dingen over Jezus leer. Waarom? Omdat Jezus dé beste manier is om te ontdekken wie God is. Hij zegt zelf: 'Ik ben de weg, de waarheid en het leven.' Jezus is onze redder en we hebben respect voor hem. Ik wil zelf graag meer en meer leven als Jezus, dus het helpt mij ontzettend om goed te kijken naar hoe hij zich gedroeg en wat hij zei. Binnenkort komt er dan ook een deel 2 van deze lijst met karaktereigenschappen!

Bron: Jezus, onze niet zo lieve Heer – John Eldredge

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡