Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wist jij dat Jezus' eerlijkheid mensen woedend maakte?

Alles over het karakter van Jezus (deel 2)

22 mei 2024 · Leestijd 7 min

Jezus Christus is de bekendste persoon ter wereld en bij BEAM zijn we superenthousiast over hem. Veel mensen kennen Jezus als historisch figuur, net als Napoleon of Karel de Grote, maar van een historische figuur kan je niet houden zoals je van een vriend of familielid houdt. Wij willen leren (meer) van Jezus te houden, dus we duiken de boeken in op zoek naar zijn karaktereigenschappen. Wat voor iemand is Hij?

Dit artikel is onderdeel van een serie. Lees vooral het eerste deel ook even voordat je verder gaat:

Wist jij dat Jezus ‘feestbeest’ werd genoemd?

Lees ook over:

Wist jij dat Jezus ‘feestbeest’ werd genoemd?

Jezus is ontzettend gul

Heb jij weleens een plek op aarde bezocht die schitterend mooi was? Waar je echt onder de indruk was van de natuur? Wij geloven dat God (en dus ook Jezus) deze aarde heeft gemaakt en daarbij is Hij erg gul geweest. Jezus had ook een heel groot industrieterrein kunnen maken en daar mensen neer kunnen zetten, maar dit deed Hij niet. Hij maakte de wereld met jungles, zeeën, stranden, bergen, sneeuw, bossen en woestijnen. En dan hebben we het nog niet eens over alle soorten dieren en vogels. Dat is nog eens de definitie van gul zijn.

Ook zien we deze vrijgevigheid terug in wat Jezus doet voor mensen om hem heen. Het eerste wonder dat Hij ooit deed, was in Kana. Er was een bruiloft en de wijn was op. Jezus’ moeder was er ook en ze vroeg of Hij wilde helpen. Hij veranderde vervolgens grote vaten met water in 682 liter wijn. Dat zijn 908 flessen. En het was goede wijn. Zo goed dat de ceremoniemeester verbaasd vroeg waarom de beste wijn voor het laatst was bewaard. Ook helpt Jezus zijn leerlingen met vissen (hun boot zonk bijna zoveel vingen ze) en geeft Hij meer dan 5000 mensen brood en vis te eten (en er waren uiteindelijk nog 12 manden over).

Ik geef mezelf helemaal

Kortom: Jezus is vrijgevig. Hij geeft zichzelf. Het moet dodelijk vermoeiend zijn geweest: al die mensen genezen, al die wonderen doen, al die preken geven, al die vragen beantwoorden. Hij geeft zichzelf helemaal, tot het ultieme punt waarop Hij zijn leven aan ons geeft.

Jezus is pijnlijk eerlijk

Jezus staat bekend om zijn ongelofelijke eerlijkheid. Soms komt Hij vrij bot over, maar is Hij gewoon heel eerlijk omdat Hij veel van iemand houdt. Hij zegt iets omdat iemand beter verdient of beter zou moeten weten. Deze pijnlijke eerlijkheid zie je ook terugkomen als Hij bij een groep religieuze leiders gaat eten. Goed om te weten: bij deze belangrijke mensen eten was niet zomaar wat. Het is een beetje alsof je uitgenodigd wordt om bij de minister-president te eten. Toch is Jezus niet onder de indruk van hun status, kijk maar wat er gebeurt:

Jezus heeft kritiek op de farizeeën

37. Toen Jezus uitgesproken was, kwam er een farizeeër naar hem toe. Die nodigde hem uit om bij hem thuis te komen eten. Jezus ging mee, en hij ging meteen aan tafel. 38. De farizeeër was verbaasd dat Jezus zich niet eerst waste voor het eten. 39. Toen zei de Heer tegen hem: 'Jullie farizeeën vinden het belangrijk om dingen aan de buitenkant schoon te maken. Maar het is veel belangrijker hoe je van binnen bent. En van binnen zitten jullie vol met slechte dingen!'

Lucas 11: 37 - 39 (Bijbel in Gewone Taal)

Wat een uitspraken hè? Op dit soort momenten lijkt Jezus lomp, maar is Hij eigenlijk liefdevol. Hij waarschuwt deze mensen omdat het anders niet goed gaat aflopen. De religieuze leiders laten zich helaas niet meer corrigeren. Uiteindelijk zijn ze zo boos en beledigd dat ze zelfs een plan maken om Jezus te laten vermoorden. Niet iedereen kan zulke eerlijkheid dus waarderen...

Wij vinden het zelf vaak erg spannend om te doen: een ander aanspreken op z'n gedrag. Jezus doet dit dus constant. Hij is goudeerlijk, ook als dit zorgt voor ongemakkelijke momenten.

Ik beloof geen dingen die niet waar zijn

Ook is Jezus eerlijk naar zijn volgers. Hij belooft geen dingen die niet waar zijn, maar legt uit dat als ze hem volgen, dat ze vervolgd, verstoten en soms zelfs vermoord zullen worden. Hij maakt het niet mooier dan het is. Ook zit de eerlijkheid van Jezus in zijn boodschap: Hij zegt meerdere keren op meerdere manieren: IK ben de weg, alleen door MIJ kan je bij God komen. En dat als je hem niet aanneemt, dat je dus niet bij God kan komen. Dat expliciete, exclusieve vinden we tegenwoordig best lastig. We hebben het liever niet over bijvoorbeeld de hel of het oordeel. Jezus doet dit wel. Hij is eerlijk en bespreekt dit opvallend vaak in zijn preken en gelijkenissen.

Jezus is de ander altijd te slim af

We vergeten soms dat de joodse Jezus tweeduizend jaar geleden in een supervijandige omgeving opereerde: De Romeinen bezetten het land en konden zonder excuus elke Jood opsluiten. Ook waren de leiders van de Joden geen fan van Jezus. Eigenlijk was Hij nergens veilig. Hij hoefde maar één misstap te begaan en Hij zou opgepakt worden. Hij wist dit en ging hier slim mee om: Hij gaf zijn volgelingen de opdracht hetzelfde te doen. Hij zei tegen hen: 'Wees scherpzinnig als een slang en onschuldig als een duif.' (Mattheüs 10).

Er komen regelmatig discussies met leiders voorbij die Jezus proberen voor het blok te zetten. Dit is een voorbeeld van hoe Jezus zich hier slim doorheen manoeuvreert:

Vragen zonder antwoord

27. Jezus en de leerlingen kwamen weer in Jeruzalem. Ze waren in de tempel. De priesters, wetsleraren en de leiders van het volk kwamen naar Jezus toe. 28. Ze zeiden: 'U doet alsof u mag bepalen wat er hier gebeurt! Maar wie heeft u dat recht gegeven?' 29-30. Jezus zei: 'Ik heb eerst een vraag voor jullie. Johannes de Doper doopte mensen. Deed hij dat uit zichzelf of in opdracht van God? Geef mij antwoord. Dan zal ik daarna antwoord geven op jullie vraag.

31. De priesters, de wetsleraren en de leiders van het volk overlegden met elkaar. Ze zeiden: 'Stel dat we zeggen: 'Johannes doopte in opdracht van God.' Dan zegt Jezus natuurlijk: 'Waarom geloofden jullie hem dan niet?' 32. Maar stel dat we zeggen: 'Johannes doopte uit zichzelf.' Dan komen we in moeilijkheden. Want het hele volk gelooft dat Johannes een profeet van God is.' Daarom gaven ze dit antwoord: 'We weten het niet.' Toen zei Jezus: 'Dan zeg ik ook niet wie mij het recht gegeven heeft om deze dingen te doen.'

Marcus 11: 27 - 32 (Bijbel in Gewone Taal)

De religieuze leiders willen Jezus pakken door hem lastige vragen te stellen, maar Jezus trapt er niet in. Hij stelt gewoon een vraag terug en als ze geen antwoord willen geven, doet Hij dat ook niet. Eigenlijk best grappig en vooral heel slim. We hebben het niet vaak over Jezus' slimheid. Er is geen enkel Opwekkingslied waarin we zingen ‘zo slim zijt gij’, maar toch is het een karaktereigenschap van Jezus die je vaak voorbij ziet komen. Je hoeft als je Jezus volgt niet alleen maar naïef te zijn en te doen alsof de wereld een grote speeltuin is. Je mag ook scherp en kritisch zijn. Wees scherp als een slang, maar ook onschuldig als een duif: hoe doe jij dat?

Waarom boeit het karakter van Jezus voor mij?

Ik, Wilke, ben mega enthousiast als ik dit soort nieuwe dingen over Jezus leer. Waarom? Omdat Jezus dé beste manier is om te ontdekken wie God is. Hij zegt zelf: 'Ik ben de weg, de waarheid en het leven.' Jezus is onze redder en we hebben respect voor hem. Ik wil zelf graag meer en meer leven als Jezus, dus het helpt mij ontzettend om goed te kijken naar hoe hij zich gedroeg en wat hij zei. Check dan ook vooral het eerste deel van deze lijst met karaktereigenschappen!

Bron: Jezus, onze niet zo lieve Heer – John Eldredge

Wilke: 'Ik vroeg 5 boze volgers waarom ze mijn artikel ‘godslastering’ vinden en dit leerde ik daarvan'

Lees ook over:

Wilke: 'Ik vroeg 5 boze volgers waarom ze mijn artikel ‘godslastering’ vinden en dit leerde ik daarvan'

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡