Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aline (22) heeft long-COVID: 'Ik lig 20 uur achter elkaar in bed'

9 mei 2023 · Leestijd 3 min

Iedereen heeft een verhaal. Maar wanneer heb je de kans om onbeschaamd al je vragen aan de ander te stellen? Nou, dat kan hier. Bij de BEAM-rubriek ‘Durf te Vragen’ stellen wij de vragen die jij via Instagram hebt ingestuurd. Vandaag spreken we Aline (22), zij heeft long-COVID.

Lidewey: Welke klachten horen bij long-COVID?

“Er zijn 200 klachten die bij long-COVID kunnen horen. De klachten die je het vaakst hoort zijn vermoeidheid, geheugenproblemen en spierpijn. Veel mensen hebben last van kortademigheid en hartkloppingen.”

Jens: Welke klachten ervaar jij in het dagelijks leven?

“Zeven maanden geleden kreeg ik corona. In de eerste week ben ik drie dagen echt goed ziek geweest; ik lag de hele dag te slapen en op de momenten dat ik even wakker was, moest ik overgeven. Nadat de quarantaine week voorbij was, probeerde ik wat meer te doen, maar ik merkte dat ik alleen maar verder achteruitging. Van de 200 klachten die horen bij long-COVID heb ik er dertig. Ik ben vooral heel erg vermoeid en ik heb veel hoofdpijn. Ik heb last van spierpijn, slechte concentratie, hartkloppingen en duizeligheid. Ik heb ook een lage inspanningstolerantie. Dat betekent dat ik niet tegen veel inspanning kan. Als ik vandaag 500 meter zou lopen, lig ik morgen ziek op bed.”

Dennis: Is er een medicijn of een manier om ervan af te komen?

“Vanuit de overheid wordt herstelzorg aangeboden, maar als dat niet helpt, is er verder niet zo veel. Via deze herstelzorg kun je gebruik maken van de fysio, ergotherapie, de diëtist, logopedie en een psycholoog. Deze zorg is bedoeld om de klachten van long-COVID te verminderen, maar een medicijn tegen long-COVID is er niet. Ik ga al een half jaar naar de fysio maar ik heb nog nooit een oefening bij de fysio gedaan. Alleen al de reis naar de fysio toe kost mij zoveel energie dat ik niks meer overheb om nog oefeningen te doen.”

Gerda: Waartoe ben je nog in staat?

"Niet zo veel, ik lig achttien tot twintig uur per dag in bed. Ik luister vaak naar muziek of een luisterboek en tussendoor neem ik veel rust. Ik lig dan met een oogmasker in een donkere kamer, want ik kan niet goed tegen fel licht. Als ik wat meer energie heb, lukt het om een filmpje te kijken of eventjes te tekenen. Daarna moet ik weer minimaal een halfuur liggen om bij te komen."

Leanne: Vind je het makkelijker om tijd door te brengen met God?

“Ja, ik denk het wel. Ik heb meer tijd over en als ik in bed lig, ga ik heel snel piekeren. De afgelopen tijd probeer ik meer tot rust te komen en begin ik eerst met bidden als ik in bed ga liggen. Ik merk dat dat heel veel rust geeft en dat God er ook echt bij is. Hij is de enige die mij beter kan maken.”

Emalise: Wat geeft je moed?

“Wat mij moed geeft, is weten dat God erbij is. Dat Hij mij niet loslaat en een plan met me heeft. Ook als het soms heel zwaar is. Hij is erbij en tilt me op.”

Maaike (15) zit in quarantaine met corona: "Door God voel ik me minder alleen"

Lees ook over:

Maaike (15) zit in quarantaine met corona: "Door God voel ik me minder alleen"

Geschreven door

Lydia Reitsma

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡