Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alex en Rosalie zijn actieve BEAM volgers met een compleet andere mening

1 november 2022 · Leestijd 4 min

Misschien herken je deze volgers wel: Alex en Rosalie. Beiden zijn ze actieve BEAM volgers, maar wel op een hele verschillende manier! Rosalie vindt BEAM een leerzaam platform, terwijl Alex een meer kritische houding heeft. Wij gingen met hen in gesprek.

Naam: Alex
Leeftijd: 21
Volgt BEAM sinds: 2020

Waarom volg je BEAM?

“BEAM is een vrij groot platform voor christelijke jongeren. Dat wekte mijn interesse. In het begin was ik positief over BEAM, maar toen ik het wat langer volgde, kreeg ik een kritische houding tegenover de artikelen die BEAM plaatst.”

Waar ben je kritisch over?

“Ik ben van mening dat de content van BEAM regelmatig niet overeenkomt met wat de Bijbel ons leert. Ik zie posts waarvan ik het moeilijk vind om terug te zien wat de Bijbel ons daarin leert. BEAM neemt niet vaak een duidelijk standpunt in als het bijvoorbeeld gaat over homoseksualiteit. Ik denk dat dat voor verwarring kan zorgen onder jongeren.”

Je plaatst regelmatig reacties onder onze posts waarin je je kritiek uit. Waarom doe je dit?

“Ik wil met mijn comments jongeren waarschuwen en zorgen dat ze niet in de war raken. Als christen zie ik het als mijn taak om eerst te kijken naar de Bijbel en wat God zegt in Zijn Woord. Ik geloof dat de Bijbel heel duidelijk is over hoe dingen volgens God moeten. Ook als het gaat om gevoelige onderwerpen, zoals homoseksualiteit en het genderdebat. Ik geloof niet dat er tegenstrijdigheden staan in de Bijbel. God is liefde, maar Hij is ook rechtvaardig. In de Bijbel is het duidelijk dat God de zonde haat. Tegelijkertijd heeft Hij de persoon die zondigt lief, maar Hij is rechtvaardig in het straffen van mensen die zondigen.”

Denk je dat deze reacties nut hebben?

“Ik heb zeker het idee dat het zin heeft. Ik ontvang veel reacties op de comments die ik plaats. Veel negatieve, maar ook positieve van mensen die er hetzelfde in staan als ik en het fijn vinden dat ik dit laat horen. Soms hoor ik ook mensen die zeggen: ‘Ik was het oneens, maar nu ik er over nadenk, klopt het eigenlijk wel wat je zegt. Negatieve comments zie ik ook niet altijd als echt negatief, want zelfs dan hebben die mensen er wel over nagedacht en misschien dat ze er in de toekomst dan toch anders over gaan denken. Toch is het soms ook best lastig. Er is in een comment maar weinig ruimte, dus je moet het kort en bondig houden, maar wel de boodschap goed overbrengen. Dat lukt vaak wel, maar soms is dat echt moeilijk. Jullie artikelen zijn vaak ook persoonlijk. Het liefst zou ik dan met die persoon willen praten, maar dat kan dan niet. Ik heb soms het idee dat mensen echt denken dat ik heel gemeen ben en dat ik erop uit ben om anderen naar beneden te halen, maar dat is helemaal niet zo. Ik wil mensen echt niet kwetsen. Jullie doel is om jongeren te helpen groeien in het geloof, en dat wil ik ook. We hebben dus eigenlijk hetzelfde doel, alleen onze methode is anders.”

Naam: Rosalie
Leeftijd: 14
Volgt BEAM sinds: 2021

Waarom volg je BEAM?

“Vorig jaar heb ik Instagram geïnstalleerd en toen ben ik ook meteen BEAM gaan volgen. Ik vind dat BEAM altijd leuke en herkenbare dingen plaatst. Jullie bespreken vaak dingen die anders niet zo veel besproken worden. Ik krijg ook het BEAM magazine thuis. Daar staan soms stukjes in die mij echt raken, zoals de column over of Jezus ook cancelde. In de kerk worden dit soort onderwerpen niet echt behandeld. Ik vond het heel bijzonder dat dat in het BEAM magazine wel gebeurde en heb ook allemaal dingen uit het artikel gemarkeerd.”

Mis je dat in de kerk?

“Ja, ik vind het mooi dat BEAM ook eerlijk is. Als het bijvoorbeeld gaat over seks voor het huwelijk, dan geven jullie daar wel gewoon aandacht aan. Dat vind ik goed, want ik vind het een lastig onderwerp. Daarom vind ik het goed dat jullie het bespreekbaar maken. Het gebeurt nu eenmaal ook gewoon.”

Helpt BEAM je ook om te groeien in je geloof?

“Ja, zeker! Vooral ook de BEAM kerkdienst vind ik heel mooi. Altijd als ik de dienst kijk, haal ik er iets uit. Dat is dan uit de preek, een lied of uit een gebed. Jullie leggen dingen goed uit en besteden aandacht aan persoonlijke verhalen.”

VERRASSING: BEAM geeft volger dag van haar leven

Lees ook over:

VERRASSING: BEAM geeft volger dag van haar leven

Geschreven door

Sophie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡