Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ACTS XI: "Mijn muziek is vernieuwend en het eert God"

6 augustus 2020 · Leestijd 5 min

Nederland kent een hoop christelijke muziek: Reyer, Hanne de Vries, De Rechtstaat en nog veel meer. Super vet natuurlijk en ondertussen timmeren ook een heleboel jonge christelijke artiesten hard aan de weg. Wat drijft hen en wat hopen ze met hun muziek te bereiken? Je leest het hier in de rubriek “Fresh Tunes”. Deze week: ACTS XI.

Info

ACTS XI is de artiestennaam van Merveille (25) uit Tilburg. Hij houdt ontzettend van kunst en cultuur en wil zich hierin ontwikkelen. Op dit moment dropt hij met regelmaat een nieuwe single op zijn Spotify-kanaal, zijn muziek kun je hier luisteren.

Waarom is ACTS XI je artiestennaam?

“Anderhalf jaar geleden ben ik bekeerd. Ik werd christelijk opgevoed en was altijd super fanatiek gelovig, ik sleepte eerder mijn moeder mee naar de kerk dan zij mij. Rond mijn 16e veranderde dit. Mijn geloof werd minder, ik zag imperfecties bij de kerk en begon me een beetje af te zetten. Het waren wilde jaren waar ik vaak op stap ging en experimenteerde met drugs en alcohol. Toch bleef God aanwezig in mijn leven. Als ik na een nacht stappen ’s ochtends vroeg kapot in mijn bed lag, ging ik soms even bidden of Bijbel lezen. Dat was opmerkelijk, maar toch was ik niet helemaal over de streep bij God.

Tijdens een kerkdienst waar mijn moeder me mee naartoe nam, werd ik wel over die streep getrokken. Het was een dienst waar bovennatuurlijke dingen gebeurden: zo zag ik iemand met een ongelijke lengte benen binnen komen die voor mijn ogen werd genezen waarna zijn benen precies even lang waren. Ik dacht: “WAT?” Deze dingen maakten voor mij duidelijk dat God echt bestond. Al mijn plannen werden door elkaar geschud, want ik danste al langer en maakte muziek, maar nu wilde ik kunst maken voor Hem. In de auto kwam de artiestennaam ACTS XI in me op en thuis heb ik gekeken wat er in Handelingen 11 stond, dat wist ik namelijk helemaal niet. Vooral vers 18 sprak me aan, daar staat: Toen ze dat gehoord hadden, waren ze gerustgesteld en loofden ze God met de woorden: ‘Dan geeft God dus ook de heidenen de kans om tot inkeer te komen en het nieuwe leven te ontvangen.’ Dit sluit precies aan bij mijn missie: Zoveel mogelijk mensen bereiken, of ze nou gelovig zijn of niet.’’

Wat voor muziek maak je?

“Als ik muziek maak, houd ik me niet in. Ik vind het fijn als muziek rauw is, dan is het ook echt impactvol. Ik probeer in elke muziekstijl schoonheid te zien en dit zorgt ervoor dat ik zelf ook veel muziekstijlen gebruik. Pop, rock, hiphop, jazz en klassiek, ik vind het belangrijk om alles toe te laten in mijn kunst. Ik voel me soms een beetje een kind in een speeltuin die geen regeltjes heeft waar hij zich aan moet houden: en dat is heerlijk.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Ik wil mensen bereiken die geloven, maar ook mensen die niet geloven. Daarom vind ik het belangrijk om niet in hokjes te denken. Mijn boodschap is duidelijk, in mijn teksten draait het vaak om wie God is, maar mijn sound wordt niet per se in de categorie ‘christelijke muziek’ geplaatst denk ik. Maar dat vind ik niet erg, ik mis als jonge christen deze sound juist en denk dat mijn muziek een aanvulling is het christelijke wereldje.

Met mijn muziek wil ik een wereld creëren met verschillende lagen, kleuren en instrumenten. Ik wil dat het klinkt als een droom. Soms maak ik muziek en denk ik: Hé, volgens mij heb ik dit ooit gedroomd. Dan weet ik dat ik op de goede weg zit: want het mooiste is als kunst zichzelf maakt, zonder dat ik het proces verhinder. Ik wil mensen in vervoering brengen, dat ze helemaal in mijn muziek op kunnen gaan.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat kunnen we van je verwachten in de toekomst?

“Deze week breng ik een nieuwe single uit. Het nummer heet Secret Place en gaat over de reis die ik afleg om op die geheime plaats te komen waar ik me verbonden voel met God en hem ontmoet.”

afbeelding

“‘Verder ben ik een multidisciplinaire artiest met het plan om kunstinstallaties te maken en uit ik mezelf graag, met dans en dichtkunst. Ik zou een artiest willen worden die wereldwijd bekend is en andere christelijke jongeren bemoedigt om hun eigen stem te ontwikkelen. Ik was vroeger best een verlegen jochie, maar nu zwijg ik niet langer. Ik hoop dat mensen door mijn muziek meer vertrouwen in zichzelf en meer vertrouwen in God krijgen, want God heeft goede bedoelingen met ons en dat mag iedereen weten.”

Kennis maken met meer nieuwe, christelijke artiesten? Als je hier klikt zie je alle artikelen van de Fresh Tunes rubriek op een rij.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡