Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9/11: Hoe ga je om met angst voor terrorisme?

11 september 2019 · Leestijd 3 min

Vandaag is het 11 september, de dag die veel mensen zich herinneren als 9/11. Waarschijnlijk heb je zelf de terroristische aanslagen op de Twin Towers niet (bewust) meegemaakt in 2001, maar helaas is terrorisme nog steeds een actueel onderwerp.

Het kan goed zijn dat je bang bent voor terrorisme. Daarin ben je ook zeker niet de enige, in een onderzoek dat BEAM deed in 2017 bleek dat ‘terrorisme en geweld’ in de top 3 staat van angsten onder jongeren. Maar hoe komt dit nou en wat kun je hiertegen doen?

Peter Knoope is terrorisme-expert en heeft gemerkt dat er de laatste jaren veel angst is voor terrorisme. Logisch ook, als je bedenkt dat een belangrijk doel van terroristische aanslagen is om zoveel mogelijk slachtoffers te maken! Verder zijn terroristische aanslagen ook heel onvoorspelbaar, het gebeurt op onvoorspelbare plekken op een onvoorspelbaar moment. Eigenlijk dus heel logisch dat er zoveel mensen bang voor zijn!

Wat zegt de Bijbel over angst?

Maar betekent dit ook dat je nu het grootste deel van je tijd bezig moet zijn met angst voor terrorisme? Nee!, zegt de Bijbel heel duidelijk. Als je bijvoorbeeld Deuteronomium 31:8 leest, staat hier ‘Wees vastberaden en standvastig. Er is geen enkele reden om bang voor hen te zijn, want het is de Heer, uw God, die met u meegaat. Hij zal niet van uw zijde wijken en u niet verlaten.’ Dit is lang niet het enige wat er in de Bijbel staat over angst, er zijn heel veel mooie Bijbelverzen die als boodschap hebben dat je niet bang hoeft te zijn maar op God moet vertrouwen.

Op God vertrouwen kan in de praktijk lastiger zijn dan het lijkt. Toch zegt 64% van de christelijke jongeren dat ze vaak bidden als ze bang zijn. Andere vormen om met angst om te gaan zijn muziek maken (45%) of op een andere manier afleiding zoeken (43%).

Tips om met angst om te gaan

Peter Knoope heeft ook nog enkele specifieke tips voor angst voor terrorisme. Als eerste: probeer deze angst te rationaliseren! De kans is echt heel klein dat jij ooit betrokken raakt bij een terroristische aanslag. De afgelopen veertien jaar zijn er slechts enkele Nederlanders slachtoffer geworden van terrorisme. Dit is heel weinig, de kans dat je bijvoorbeeld betrokken raakt bij een dodelijk auto-ongeluk is meer dan 100x zo groot! (Niet dat je hier nu heel bang voor moet worden natuurlijk…)

Verder kan het ook helpen om je voorbereid te voelen. In veel gevallen is dit natuurlijk niet nodig, maar voor je gevoel kan het rustgevend zijn als je van tevoren een plan hebt bedacht. Je kunt bijvoorbeeld bedenken wat je zou doen als je signalen van terrorisme opmerkt, en bij wie je die zou melden.

Maar vergeet vooral niet: ‘Wees niet bang, want ik ben bij je’! (Jesaja 41:10)

Ben jij wel eens bang voor terrorisme? Wat helpt jou om die angst te overwinnen? Stuur ons een appje op 0683673700!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡