Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9 tips om de wereld een beetje mooier te maken

15 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Gerechtigheid, een belangrijk thema voor veel christenen. Maar wat moet je er nu eigenlijk mee? Om ‘recht doen’ in praktijk te brengen moet je vooral niet te groots denken. Klein beginnen kan tot grote resultaten leiden. We inspireren je met negen tips!

1.    
Check je favoriete merken op rankabrand.nl en geef zo nodig een duwtje in de rug door een mailtje te  sturen. De website heeft het makkelijk gemaakt voor je: er staat een formulier klaar. 2.    
Check hoe eerlijk jouw bank is. www.eerlijkebankwijzer helpt je daarbij. En trek je conclusies: is het nodig om over te stappen naar een andere bank? 3.    
Zorg dragen voor de schepping? We produceren in Nederland ongeveer 500 kilo afval per persoon per jaar. En dat is nog niet opgelost met het verbod op plastic tasjes. Neem een eigen tas mee, koop minder producten verpakt in plastic en gooi geen apparaten weg die nog gerepareerd kunnen worden. Kijk eens of er een Repair Café bij je in de buurt zit.  4.    
Doe mee aan #moktober. Een maand mokken voor gerechtigheid: om aandacht te vragen voor onrecht drink je een maand alleen eerlijke dranken uit een speciale mok. Op deze mok schrijf je welk onrecht jouw raakt. 5.    
Wil je direct je ‘voetafdruk’ een heel stuk verkleinen, kijk dan eens naar andere vakantiebestemmingen. Vliegen is enorm vervuilend en voor een leuke vakantie hoef je echt niet ver weg. Ook wat dichter bij huis kun je een fantastische vakantie beleven, dat scheelt een vliegreis en een hoop CO2-uitstoot. 6.    
Knoop eens een praatje aan met die eenzame buur. Een klein gebaar kan al een groot verschil maken: een bloemetje, een keer boodschappen doen een kaart sturen of de straat vegen kan het ijs breken.  7.    
Een filmavondje? Kies eens voor een van deze films: Cowspiracy, The True Cost, Stealing Africa, De Taks Free Tour (Tegenlicht) 8.    
Er heerst een enorm waterprobleem in de wereld. Arme productielanden zitten met watertekort doordat er voor onze luxeproducten veel water nodig is. Voorbeeld: voor een spijkerbroek is gemiddeld 8000 liter water nodig. Ook voor de productie van vlees is veel water nodig: voor een kilo rundvlees wel 15.500 liter. Dus: eet minder vlees. Met een week geen vlees bespaar je al zo’n 9.500 liter water. 9.    
Koop een maand niets nieuws. Heb je toch iets nodig? Wees creatief! Je kunt lenen, delen of tweedehands kopen. Kijk ook op www.buynothingnew.nl Micha Nederland prikkelt christenen, kerken en organisaties om hun ogen niet te sluiten voor onrecht. Dit doen ze door onder andere de jaarlijkse Micha Zondag en de Micha Cursus: www.michanederland.nl

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡