Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9 herkenbare momenten voor mensen die vroeger veel buiten speelden

18 april 2018 Leestijd 3 min

Gister hoorden we dat steeds minder kinderen tegenwoordig buitenspelen. Volgens onderzoek van Jantje Beton speelt nog maar 14% van de kinderen regelmatig buiten. Say what? Buitenspelen was toch het leukste wat er bestond? Voor alle millenials die vroeger w茅l tot in de late uurtjes (lees: 19:30) buiten te vinden waren: deze punten herken je sowieso.

1. Aanbellen was je nachtmerrie

Had je eindelijk alle moed bij elkaar geraapt om bij Sjakie om de hoek aan te bellen, deed zijn moeder open! Zij wist allang waar je voor kwam, maar liet je toch nog even stamelend vragen of diegene buiten kon spelen.

2. Je moeder was je altijd kwijt

Het eten was klaar of je moest douchen, en jij was weer nergens te bekennen. Die boomhut moest gewoon vandaag nog af. Die schreeuwende stem van je moeder in de verte negeerde je maar even.

3. Skeeleren was van korte duur

Een paar keer in het jaar trok je de stoute skeelers weer aan. Samen met je buurmeisje had je een hele route uitgestippeld. Maar als je de straat uit was, was je er ook wel weer klaar mee. RANJA DRINKEN!

4. Geen tijd voor pijn

Fietste je weer op je buurjongetje in of viel je achterover van de glijbaan. Boeien! Even naar binnen voor een pleister en weer door.

5. Je fantasie was enorm

Het bosje naast je huis was voor een middag een gemeen monster, de wipwap was je raceauto en de olympische spelen vonden plaats op het klimrek. Het kon niet gek genoeg.

6. De klok verzetten was feest

Langer licht betekent langer buitenspelen. Dit waren de beste avonden van het hele jaar.

7. Spelletjes alom

Stoepranden, elastieken, Annemaria koekoek, tien tellen in de rimboe. Wat was jouw favoriet?

8. Besjes voor de jongens

Als de besjes uit de bomen vielen kwam het favoriete moment voor jongens. Meisjes waren er iets minder gelukkig mee. Zij kregen de besjes namelijk op zich geschoten met de pvc buizen die de jongens in elkaar hadden gezet.

9. Eerst andere kleren

Je moeder wist inmiddels heus wel dat jij in bomen klom en grotten ging graven. Voordat je naar buiten ging moest je eerst altijd je oude kleren aan.

Nog meer nostalgie momentjes? Kijk dan hier!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕