Ga naar submenu Ga naar zoekveld

8 dingen die je kunt doen als iemand depressief is

9 april 2018 Leestijd 3 min

In Nederland hebben 3 op de 10 jongeren depressieve gevoelens. Het is dan ook waarschijnlijk dat jij in jouw omgeving iemand kent die hier moeite mee heeft. Maar wat zeg je tegen iemand als diegene het liefst de hele dag in bed ligt, of veel negatieve gedachten heeft? Omgaan met de depressie van een ander is zeker niet makkelijk. De volgende dingen kun je doen, of juist laten, als iemand die je kent depressief is.

1. Lees je in

“Ik had liever een gebroken arm gehad,” een zin die iemand met een depressie of burn-out zomaar zou kunnen zeggen. Het is namelijk iets heel ongrijpbaars als je het zelf hebt, maar ook als iemand in je omgeving het heeft. Lees je daarom eens in over het onderwerp (zoals je nu ook al doet, lekker bezig). Hoe meer je weet, hoe beter je het misschien kunt begrijpen.

2. Een luisterend oor

Een simpele ‘hoe gaat het?’, kan voor iemand met een depressie veel meer betekenen dan je denkt. Luister dan ook echt naar het antwoord. Het is belangrijk dat je je gehoord voelt wanneer je in de put zit.

3. Depressief zijn is niet het enige onderwerp

Een wandeling in stilte, de slappe lach met een glaasje wijn, een ontzettend slechte film kijken: het hoeft allemaal niet te ingewikkeld. Niet iedereen heeft altijd behoefte aan een zwaar gesprek. Juist de luchtige momenten zijn af en toe ook nodig.

4. Alles is bespreekbaar

Mocht iemand er wél graag over willen praten, geef diegene dan ook het gevoel dat dit kan. Niks is te gek of taboe.

5. Meer geven dan nemen

Wanneer iemand depressief is, lijkt het soms misschien alsof jij iets meer tijd in diegene steekt dan andersom. Mocht dat zo zijn, neem het diegene dan niet kwalijk. Hopelijk is het maar tijdelijk, en krijg je alle tijd en liefde uiteindelijk weer terug.

6. Ga samen in therapie

Is je vriend, moeder of nichtje depressief en zit hij of zij hiervoor in therapie? Vraag eens of je een keer mee mag. Een expert weet veel beter wat jij kunt doen in deze situatie en zo kun je er samen over praten.

7. Denk aan jezelf

Omgaan met iemand die depressief is, is niet altijd makkelijk. Diegene kan daar niets aan doen, maar loop jezelf niet voorbij terwijl je diegene helpt. Wordt het je even teveel? Neem dan een stapje terug.

8. Niemand is perfect

Het is ontzettend belangrijk om te bedenken dat je fouten mag maken. Je bent gewoon een mens. Zolang je laat zien dat je er bent en dat je diegene wil helpen is dat eigenlijk al genoeg. Leg vooral geen druk op jezelf en voel je niet schuldig als het even minder gaat.

BEAM deed onderzoek naar depressie onder jongeren, lees hier de resultaten.

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕