Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 BBQ-tips om indruk te maken op die vlam van je

18 augustus 2017 · Leestijd 3 min

Vlees dat zwart van buiten is en rood van binnen, enorme rookwalmen en aanmaakblokjes met chemicaliën zijn vanaf nu allemaal nu allemaal verleden tijd. Michelinchef Alain Alders vertelt hoe jij punten kunt scoren door de perfecte BBQ te organiseren.

Les 1: de juiste hap voor elk gezelschap

“Denk na over het gezelschap. Jongens houden van grote stukken vlees, meiden willen liever ook groenten en een lekkere salade. Wil je indruk maken op een meisje, dan is het handig om daar rekening mee te houden. Waarom eet iedereen stokbrood? Je kunt ook kiezen voor Turks brood, naanbrood, of een ciabattabrood. Ik snijd het dan doormidden, doe er een beetje kruidenolie in en leg het op de BBQ.”

Les 2: marineren kun je leren

“Marineren is hartstikke lekker, maar bij goed rundvlees niet nodig. Een beetje tijm en rozemarijn is voldoende. Als je gaat marineren, moet je dit twee of drie uur van tevoren doen, anders heeft het geen zin. Dan kan je het vlees net zo goed kruiden. En dep het voordat je het op de BBQ gooit. Olie zorgt voor vlammen en dus voor roet. Je kunt ook kruidenolie maken en het vlees hiermee, als het gaar is, bestrijken. Heb je zin in Provençaals? Kies dan voor oregano en tijm. Liever oosters? Dan kan je kiezen voor sushi-azijn. Bij Zuid-Amerikaans kun je weer denken aan pikante pepertjes.”

Les 3: haastige spoed is zelden goed

“Veel mensen maken de fout om eventjes te snel te willen gaan BBQ’en, maar het vuur moet drie kwartier tot een uur van tevoren worden aangestoken. Kies voor een mix van twee derde houtskool en een derde briketten. Met houtskool heb je de meeste smaak en door de briketten blijft de temperatuur constant. Het aanmaken doe je met koemestblokjes zonder chemicaliën. Als de chemicaliën niet verbrand zijn, blijf je ze proeven. Vlees moet garen op gloeiende kooltjes, niet op vlammen. Zo voorkom je dat het zwart wordt van buiten, maar rood blijft van binnen. En elektrisch BBQ’en telt niet. Dan kun je net zo goed gaan gourmetten.”

Les 4: rosé rundvlees

“Haal rund- of lamsvlees een uur van tevoren uit de koelkast. Dan komt het langzaam op kamertemperatuur en wordt het mooi rosé. Bij kip en varkensvlees kan dit overigens niet.”

Les 5: gevoel, liefde en aandacht

“Doe het samen. Het is niet leuk als er maar één iemand is die zich om het eten bekommert. Eten bereiden doe je met gevoel, liefde en aandacht.”

Les 6: helemaal waus van zelfgemaakte saus

“Ik heb een hekel vette sauzen op basis van mayonaise. Het is makkelijk en veel lekkerder om zelf sausjes op dips te maken. Guacemole of een tomatensalsa zijn zo gemaakt. En waarom kiest iedereen altijd voor huzarensalade? Maak een lekkere couscoussalade. En ook dat kan gemakkelijk door gewoon een groentemix te kopen in de supermarkt.”

Les 7: heerlijk hygiënisch

“Hygiëne is superbelangrijk! Gebruik altijd twee tangen. Eén voor het rauwe vlees en één om het vlees van de BBQ te halen. Anders heb je binnen de kortste keren een voedselvergiftiging en zo wil je die onvergetelijke BBQ-avond natuurlijk niet afsluiten!”

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡