Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 tips voor als je de enige christen (in de klas) bent

25 september 2018 · Leestijd 3 min

Of je nou op een christelijke of openbare school zit: je kunt zomaar de enige christen in de klas zijn. Hoe vertel je in zo’n situatie over God, jouw geloof of wat je op zondagochtend uitspookt in de kerk? En wat doe je met moeilijke vragen, gekke opmerkingen of onbegrip? 6 tips, speciaal voor jou!

1. So much in common

Zoek naar de overeenkomsten in plaats van de verschillen. Ja, jij gelooft en de ander niet, maar dat betekent niet dat jullie niet door een deur kunnen. Wie weet bidden andere klasgenoten ook wel eens tot iets of iemand als ze bang zijn. Of zijn ze benieuwd waar hun overleden opa nu is.  

2. Sharing = caring

Neem een open houding aan. Vraagt de ander – met oprechte interesse - naar jouw geloof? Vertel er dan gewoon over. Het hoeft geen preek te zijn, maar simpelweg jouw ervaring. Heb je geen antwoord op sommige vragen? Geen probleem, je bent ook geen genie. Vraag God of Hij je wil helpen. En soms is een eerlijke ‘ik weet het niet’ ook prima natuurlijk!

Wist je dat...

Er zijn eigenlijk heel erg veel jongeren in Nederland die interesse hebben in religie. WEL EEN DERDE! Ze geloven dat er iets van een hogere macht is, maar wat dan? Minder goed nieuws: maar 18% van deze jongeren zoekt antwoorden in het christelijk geloof. Daar kunnen jij en ik iets moois betekenen! Onze collega's van D!T deden dit onderzoek. Wil je er meer over lezen? Dan kan dat hier! 

3. Respect

Tuurlijk: jij mag jouw liefde voor God best van de daken schreeuwen. Maar leg het de ander niet op. Jouw klasgenoten hebben andere opvattingen en die mogen er ook zijn. Door met elkaar in gesprek te gaan, leer je van de ander. Of jouw klasgenoot nou moslim of atheïst is, of het allemaal niet zo goed weet: het belangrijkste is dat je de ander in zijn of haar waarde laat.

4. Laad op

Zoek buiten school een jongerenclub of vriendengroep op waarmee je jouw geloof – en de bijbehorende struggles – kunt delen. Dat mag een plek zijn waar je niet bevraagd wordt op je geloof, maar herkenning vindt. Zo bouw je elkaar op, bemoedig je elkaar en kun je voor elkaar bidden.

5. Niet geschoten is altijd mis

Sta je op zaterdagavond samen met wat ongelovige klasgenoten op de dansvloer? Nodig ze dan gewoon uit voor een kerksessie de volgende ochtend. In het kader van: samen uit, samen thuis. Maar kijk niet gek op als ze zeggen liever in hun nest te blijven liggen. Toch kan jouw voorstel in hun hoofd blijven spoken en zit je misschien een maand later samen in de kerkbanken. Zou tof zijn, toch?

6. Wees jezelf

Het belangrijkste van al: blijf jezelf. Jij en jouw geloof mogen er zijn, ook als de rest het niet begrijpt of misschien zelfs raar vindt. Vertrouw erop dat God bij je is. Dan ben je dus eigenlijk helemaal niet alleen!

De enige christen in de klas: "Ik voel me soms echt anders."

Lees ook over:

De enige christen in de klas: "Ik voel me soms echt anders."

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡