Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De enige christen in de klas: "Ik voel me soms echt anders."

4 september 2018 · Leestijd 3 min

Marith (17) zit in havo 5. Hoewel ze op een christelijke middelbare school zit, is ze de enige christen in de klas. En dat vindt ze niet altijd even leuk...

"Vorig jaar zat ik nog samen met Suzanne in de klas. Zij is een hele goede vriendin van mij en ook christen. We praatten heus niet elke dag over ons geloof, maar toch voelt het fijn als er iemand bij je in de klas zit waarvan je weet dat ze hetzelfde gelooft als jij."

Drinken en zoenen

"Ik zit op een christelijke school, maar dat christelijke stelt niet zoveel voor. Mijn godsdienstleraar is zelfs atheïst! Voor zover ik weet is er niemand anders in mijn klas die ook gelooft. Er wordt veel gevloekt en iedere maandag heeft iedereen de wildste verhalen over het weekend. Ik ben de enige die vertelt dat ze naar de kerk is geweest, ik voel me soms echt anders. Natuurlijk, ik ga wel eens uit. Maar toch is het niet hetzelfde.

Als ik uitga, dan drink ik ook heus wel. Maar toch word ik niet helemaal dronken omdat ik dat niet vind kunnen. Ook zoen ik niet zomaar met een jongen omdat ik daar te serieus voor ben. Misschien heeft het deels met mijn karakter te maken, maar zeker ook met mijn geloof. Ik voel me soms niet echt thuis in het cultuurtje dat er op onze school heerst."

Alleen maar grappen

"Hoewel ik de enige ben, heb ik niet het idee dat ik raar aangekeken wordt omdat ik christen ben. De meeste klasgenoten weten wel dat ik naar de kerk ga en vragen soms wel eens of het leuk was. Maar er echt heel erg over in gesprek gaan, dat lukt niet. Volgens mij zijn ze gewoon met hele andere dingen bezig. En oké, ik heb ook niet altijd zin om erover te praten.

Mijn nichtje zit op een evangelische school. Daar ben ik wel eens jaloers op. Het lijkt me best wel chill als je gewoon met je klasgenoten over het geloof kunt praten zonder dat het meteen negatief is of dat er alleen maar grappen over gemaakt worden. Het gebeurt niet vaak, maar áls het gebeurt, dan voel ik me best wel ongemakkelijk en durf ik er niet zo gauw iets van te zeggen."

EO-Jongerendag

"Ik ga altijd met de jeugd van mijn kerk naar de EO-Jongerendag. Ik moet aan mijn klasgenoten uitleggen wat het is, bijna niemand kent het. Als ik dan wat filmpjes laat zien, vinden ze het er wel heel vet uitzien. Dat vind ik leuk, want geloven is ook heel cool! Maar soms zou ik willen dat ik er wat meer over kon praten. Als je iemand in je omgeving hebt die je begrijpt, dan maakt dat het wel makkelijker.

Volgend jaar ga ik waarschijnlijk in Utrecht studeren. Ik verwacht niet dat ik dan wel bij allemaal christenen in de klas zit, maar ik ga wel kijken of er een christelijke studentenvereniging is waar ik naartoe kan gaan."

Deze week hebben we het over eenzaamheid. Heb jij daar iets over te vertellen of heb je gewoon zin om hier met ons over te praten? Je kunt met ons appen (0683673700), stuur eerst even BEAM AAN.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡