Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 tips voor een minder druk leven

7 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Als je iemand vraag hoe het is, krijg je negen van de tien keer als antwoord: druk. En dan niet als in ‘gezellig druk', maar de zuchtende en kreunende variant. Waarom doen we ons dat zelf aan? BEAM geeft je 5 tips voor een minder druk leven. Hopelijk ben je niet te druk om dit te lezen.

1. Bepaal wat belangrijk is

Stel prioriteiten. In welke vriendschappen en activiteiten wil je écht investeren? Dat kan er toe leiden dat je een aantal pijnlijke beslissingen moet maken – een relatie op een lager pitje zetten, vaker 'nee' zeggen – maar het geeft wél focus en daarmee ook rust.

2. Neem één dag in de week rust

Zes dagen zult Gij arbeiden, de zevende dag is een rustdag. Dat gebod is echt niet bedoeld om mensen te pesten, juist om mensen te beschermen. Zelfs God nam na zes dagen werken een dag om te rusten (en denk je dat hij het nodig had?). Dus waarom draaf jij altijd maar door? Neem eens een echte rustdag. Op zondag bijvoorbeeld. Je hoeft op die dag – waarschijnlijk – niet te werken of naar school en dus blijft er voldoende tijd over om rustig aan te doen. ‘s Ochtends naar de kerk en de rest van de dag helemaal niets.

3. Zet je telefoon eens uit

SMS-jes, Whats App-berichten, Facebook-meldingen, nieuwe tweets, Instagram-foto’s en dan word je af en toe ook nog gebeld. Je mobiele telefoon levert veel stress op en zorgt ervoor dat je altijd van alles moet. Want als iemand je een bericht stuurt, moet je daar natuurlijk direct op antwoorden. Onze tip: zet je mobiel eens een avond uit. Lekker rustig.

4. Zet je alarm voor ontspanning

Soms zijn we zo druk met van alles en nog wat, dat de ontspanning erbij inschiet. Plan wekelijks voldoende momenten in om iets te doen wat je écht leuk vindt. Sporten, een boek lezen, schilderen, etc. Dat zorgt voor rust en voor nieuwe energie.

5. Geniet van de kleine dingen

Door alle drukte, zou je soms de schoonheid van de kleine dingen in het leven vergeten. Een spontaan gesprekje met iemand bij de bushalte, een kop koffie aan de ontbijttafel, de eerste kastanjes... Probeer regelmatig bij die kleine dingen stil te staan en ervan te genieten. Dat zorgt voor relativering en hopelijk ook voor rust. Heb jij zelf nog tips voor meer rust in je leven? Laat het ons weten.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡