Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 leertips om een 10 te halen voor je tentamen!

6 september 2019 · Leestijd 4 min

Met je vrienden chillen in de pauze, geld uitgeven aan kantinevoedsel, docenten op de kast jagen: tekenen dat school weer is begonnen! Een verdrietige bijkomstigheid is dat het stampen van saaie leerstof ook weer tot de realiteit behoort. Eerder maakten we een video met christelijke schoolsmoesjes om onder al die narigheid uit te komen. Helaas is succes niet gegarandeerd, dus daarom hebben wij een back-upplan opgesteld voor alle tentamenslachtoffers. BEAM geeft maar liefst 5 tips om zo effectief mogelijk te leren! Let’s go tienen halen! (Maar een 6 vinden we ook heel mooi.)

1. Leer ACTIEF!

Nee, dan bedoelen we niet dat je tijdens het squatten de natuurwetten van Einstein opdreunt. Met actief leren wordt bedoeld dat je hersenen extra stappen doorlopen om bepaalde stof daadwerkelijk te kunnen onthouden. Niet alleen lezen, maar ook iets DOEN. Hoe je de stof in de praktijk brengt, is voor iedereen een persoonlijke keuze. Je kunt bijvoorbeeld vragen maken, een liedje of raptekst over het onderwerp verzinnen of de stof visueel verwerken (zie punt 3). We houden je overigens niet tegen als je wél wilt opdrukken tijdens het leren. 

2. Gooi die samenvatting het raam uit!

Het lijkt heel handig: je leest een tekst, markeert wat woorden hier en daar, propt het in een maximaal aantal woorden en klaar is Kees. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat samenvatten niet effectief is, omdat het een heel passieve manier van leren is. Je leert de stof snel, maar het gevaar is dat je alles net zo snel weer vergeet. Dit komt omdat je jezelf niet volledig onderdompelt in de stof, maar alles heel oppervlakkig behandelt. Docenten die zeggen dat samenvatten werkt, zitten dus gewoon glashard te liegen. Mochten ze toch roepen dat er tijdens de les samengevat moet worden, kun jij ze nu verrassen met wat goede tegenargumenten. 

3. Visualiseer de boel

Woorden onthouden kan soms best een opgave (haha, woordgrap) zijn. Het is alsof de letters voor je ogen dansen en jij de choreografie niet kunt volgen. Daarom is het handig om leerstof visueel te maken. Het is namelijk makkelijker om een plaatje te onthouden dan een droge lap tekst. Daarnaast is deze creatieve methode heel effectief, omdat je op een leuke, intensieve en actieve manier bezig bent met de stof. Door het bedenken van vaste symbolen help je jezelf om je creabea leermateriaal overzichtelijk te maken. Visualiseren kan op verschillende manieren (bijv. een mindmap, moodboard, poster of strip), dus experimenteer en ontdek wat voor jou het beste werkt. Docenten waarderen creatieve inzet vaak ontzettend, dus dat is ook mooi meegenomen.

4. Met vrienden

Een superhandige trick om te leren voor toetsen is om het samen te doen! Leg elkaar de stof uit en overhoor elkaar. Hiermee slaan jullie maar liefst drie vliegen in één klap: jij checkt of je de stof kent, je vrienden leren wat bij en het is een stuk gezelliger dan wanneer je in je eentje zit te creperen in de bieb. 

5. Take it easy (maar ook weer niet teveel) 

Het kan verleidelijk zijn om in tijden van stress een leermarathon te houden: zonder pauze doorbeunen, zodat alles (tijdelijk) in je hoofd zit. Toch is het beter om dit niet te doen. Je hoofd heeft namelijk rust nodig om alle informatie goed te kunnen verwerken. Na elk halfuur 5 minuten iets anders doen, zorgt ervoor dat je scherp en productief blijft. Leg tijdens het tijdsblokje dat je leert je telefoon en ander afleidingsmateriaal weg, zodat je je optimaal kunt focussen. Die Instafeed kan daarna wel weer gecheckt worden! 

Wij hopen dat deze tips een beetje helpen om het nieuwe schooljaar door te komen! Heb jij nog een goede tip of mis je een tip in deze lijst? Stuur een appje naar 06 83 67 37 00 en laat het ons weten!

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡