Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 kunstwerken die je dichtbij kwetsbaarheid brengen

23 februari 2017 · Leestijd 3 min

Kwetsbaarheid mag er gewoon zijn, toch? Gelukkig is er kunst die 'gekke dingen' als kwetsbaarheid niet uit de weg gaat, maar juist omarmt. Dit artikel start bij een brandend vuur, gaat via een soort pretpark, langs een prachtige regenboog, fragiele bloemen en komt uit bij een zacht kopje met de vraag of het kwetsbaar genoeg is om te kunnen breken.

Ik, Marieke, ben even de rondleider in dit 'museum'. Ik verbind kunst graag met het leven, waarbij het geloof een belangrijk punt is. Loop je mee langs deze 5 werken uit de hedendaagse kunst?

1. Vurig Rood!

afbeelding

Waar denk jij aan als je deze vormen en kleuren bij elkaar ziet?
Bij het aanschouwen van dit werk, moet ik denken aan een vuur waar de hitte van verre al voelbaar is en de kleuren te fel zijn om goed in de ogen te kunnen kijken. Oogverblindend maar ook angstaanjagend. Zou je het begrip ‘kwetsbaarheid’ ook zo kunnen omschrijven? Eng en tegelijkertijd heel mooi (oogverblindend).

2. Alsof je in een achtbaan zit

afbeelding

Wat zie je hier allemaal? Wit-piepschuimen cirkels, rechthoeken, vierkanten en balken aan dunne nylondraadjes. Het licht wordt met beamers geprojecteerd op die verschillende vormen. Het lijkt alsof alle elementen in beweging worden gezet, terwijl de vormen zelf niet bewegen.
  
Aan welke geluiden denk jij als je dit werk ziet? Op het moment dat je in deze omgeving staat, begeef je je in een soort pretpark. Ik krijg dan het gevoel alsof ik in een achtbaan zit en op het hoogtepunt onzeker wacht totdat ik de diepte in word gereden. Die onzekerheid op dat punt vergelijk ik met de onzekerheid die kwetsbaarheid met zich mee brengt. Bijvoorbeeld dat punt waarop je eigenlijk heel eerlijk wilde zijn over je echte gevoelens en dat wilde uitspreken en dat heel eng vond…

3. Er is hoop!

afbeelding

Ook deze kunstenaar/uitvinder combineert kunst met wetenschap. Je ziet vele kleuren in een halve maanvorm boven het station in Amsterdam. Fascinerend.

Als ik denk aan de ark van Noach, staat de regenboog symbool voor hoop, vernieuwing, verfrissing. Als ik dit idee aan het begrip kwetsbaarheid koppel, bedenk ik me dat kwetsbaarheid nooit hopeloos maakt. Kun je je inbeelden dat kwetsbaarheid 'de overstroming' uit het verhaal van Noach is? Dan is kwetsbaarheid dus nodig om uiteindelijk iets van Gods hoop voor de mensheid, en jou als uniek schepsel, te kunnen zien.

4. Fragiele bloemen

afbeelding

Welke kleuren zie jij op het schilderij? Wat betekenen die kleuren voor jou; wat voor gevoel geven ze je? Mij geven de pastelkleuren een licht gevoel. Ook geven ze mij het gevoel van fragiel/breekbaar zijn. Een bloem die bloeit is mooi, maar ook kwetsbaar door omstandigheden als wind, regen en ongedierte.. Soms voel je je goed, maar maakt de omgeving je kwetsbaar. Zou jij onder die omstandigheden nog net zo kunnen shinen als de bloemen in het kunstwerk?

5. Wat als het valt?

afbeelding

Deze kunstenares was haar afwasmachine aan het inruimen, toen iemand concludeerde dat het geluid van die kopjes en schotels het ergste geluid ooit was. Om dat geluid terug te brengen, bedacht Van Sonsbeeck om het kopje en de schotel te bekleden met wattenschijfjes. Wat als het object op de grond zou vallen; Zou het breken?

En jij? Ben je bereid te breken? Laat God de kunstenaar zijn die de scherven weer tot een nieuw kopje maakt, nog unieker, nog mooier en breekbaarder. En dat is niet erg, want dan wordt Gods innovatiekracht zichtbaar.

Deze week hebben we het op al onze kanalen over kwetsbaarheid. Volg je ons al op Snapchat (eo_beam) en Instagram (eobeam)?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡