Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 goede voornemens die wél nuttig zijn voor het nieuwe jaar

12 januari 2021 · Leestijd 4 min

Een nieuw jaar begint vaak met een paar goede voornemens. Misschien wil je wel afvallen of met een nieuwe hobby beginnen. Halverwege de maand geef je het vaak al op. Geen probleem, want volgend jaar kan je weer een nieuwe poging wagen. Toch kan het geen kwaad om de volgende dingen mee te nemen in dit nieuwe jaar.

Reflecteer

Het afgelopen jaar was al zwaar genoeg. Neem dit jaar soms de tijd om te kijken wat je wél hebt bereikt. Wees daarbij niet te streng voor jezelf. Je hebt je best gedaan. Ben je uit bed gekomen? Hoera! Dat is al een ding om trots op te zijn. Natuurlijk zijn er altijd dingen waar je aan kan werken. Je wilde bijvoorbeeld wat meer sporten, maar het lukte niet. Zie dit dan niet als een gefaalde poging, maar probeer te kijken waarom het niet is gelukt en bedenk een manier waarop je het opnieuw kan proberen. 

Wijs Instagramgebruik

Soms lijkt het alsof je altijd gelukkig moet zijn. Sociale media draagt met liefde bij aan dit idee. Al die perfecte foto’s geven je het gevoel dat er nooit iets misgaat in de levens van anderen. Dit is alleen niet de waarheid. Ook zij zijn maar mensen en ook zij hebben hun slechte dagen. Scroll eens je Instagramfeed door. Welke accounts zorgen ervoor dat jij je slecht voelt over je eigen leven? Je kan deze ontvolgen, zodat je deze negativiteit niet meer ervaart. Daarnaast kan je op zoek gaan naar accounts die je de positiviteit geven die je nodig hebt. Dat maakt je misschien wel een stuk gelukkiger.

Emoties zijn oké

Misschien herken je het wel: je voelt je niet helemaal fijn, maar tegenover je vrienden doe je alsof er niets aan de hand is. Niet zo gek, want we doen het bijna allemaal wel eens: ons beter voordoen dan dat we ons voelen. Denk er eens over na waarom je dat doet? Iedereen heeft namelijk wel eens een slechte dag. Door er open en eerlijk over te zijn, komt er ruimte voor een gesprek. Je vriend of vriendin kan bijvoorbeeld advies geven en zal je gevoel serieus nemen, want hij of zij herkent zulke gevoelens waarschijnlijk ook. Laat 2021 het jaar zijn waarin jij jezelf serieus neemt, want jij én je gevoelens mogen er zijn.

Wees dankbaar

Pff, met een jaar als 2020 lijkt er misschien nog maar weinig te zijn om dankbaar voor te zijn. De scholen gingen dicht; je kon je vrienden niet zo makkelijk meer zien. Het is dan zo verleidelijk om te klagen over al die dingen die niet meer kunnen. Zoek elke dag dingen waar je wel dankbaar voor mag zijn. Je kan bijvoorbeeld danken voor die reep chocola die je hebt gekocht of voor een zonnige dag tussen al die winterdagen.

Wat zou Jezus doen?

Bij alles wat je doet, kan je je afvragen of dat de manier is waarop Jezus het had aangepakt. In deze coronatijd is alles anders en we hebben geen idee hoe het duurt voordat alles weer normaal is. Dat kan soms voor angst of andere spanningen zorgen. Je merkt misschien wel aan jezelf dat je sneller geïrriteerd bent dan normaal. Je kan bijvoorbeeld minder hebben van je broertje of zusje. Probeer jezelf en de mensen om je heen wat ruimte te geven. Denk na over hoe Jezus deze situatie aan zou pakken en kijk hoe jij die manier kan toepassen in je eigen leven dit jaar.

Ben je nog op zoek naar een challenge voor 2021? Wij kunnen je daarbij helpen: lees de hele Bijbel in een jaar. 

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡