Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3FM dj Joram: "De grens tussen de christelijke en seculiere muziekwereld vervaagt"

8 november 2019 · Leestijd 4 min

Op de redactie luisterden we met verbazing naar de grote Nederlandse (seculiere) radiozenders de afgelopen maanden: Draaien ze nu echt You Say van de christelijke Lauren Daigle? Ook de christelijke rapper NF komt bij 3FM regelmatig voorbij en dan zijn we nog niet eens begonnen over het album Jesus is King van niemand minder dan Kanye West. We vroegen 3FM dj Joram: Waarom wordt christelijke muziek opeens mainstream gedraaid?

Joram: “Het was heel lang zo dat de christelijke muziekwereld en de seculiere muziekwereld helemaal van elkaar gescheiden waren. Ik heb daar weleens met de band Switchfoot over gesproken. Dat zijn christelijke jongens, maar om groot te worden in de seculiere muziekwereld (waar veel meer geld te verdienen is) hadden ze soms het idee dat het beter was om het niet te specifiek over hun geloof te hebben. Tegelijkertijd vonden de christenen dat ze wel eens wat meer over Jezus konden zingen en praten, dus eigenlijk viel Switchfoot tussen twee werelden in. Nu lijken deze werelden wat dichter bij elkaar te komen.

Ik denk dat de jongeren van nu meer open staan voor spiritualiteit. Geloven in God wordt door hen gezien als iets interessants omdat er minder jonge gelovigen zijn en het over het algemeen niet (meer) opgelegd wordt. Ook wordt het christelijke geloof door bijvoorbeeld de kerken van Hillsong weer ‘hip’ gemaakt. Justin Bieber is bevriend met Hillsong pastors, dus dan is het cool. Maar ja, als Justin Bieber Crocs gaat dragen, worden die opeens ook weer cool. Dat kan dus niet de enige reden zijn."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Ik denk ook dat het er simpelweg mee te maken heeft dat er nu christelijke artiesten zijn die echt hele hoge kwaliteit leveren. Ze zijn gewoon heel goed. Een Lauren Daigle is uniek, NF is een rapper mét inhoud, For KING & COUNTRY geeft enorm goed uitgedachte shows: deze artiesten leveren kwaliteit en blijkbaar maakt het dan veel minder uit of je christen bent.”

Een random guy komt tot geloof. Toevallig is het Kanye West

"Kanye West vind ik ook wel echt een heel bijzonder verhaal. Vorig jaar dropte Snoop Dogg plotseling een worshipalbum. Hier werd ook wel beweerd dat hij het vooral deed om meer cd’s te kunnen verkopen. Christenen in Amerika kopen namelijk veel meer en vaker nog cd’s dan niet-christenen. Maar Kanye is eigenlijk gewoon een random guy die tot geloof is gekomen. En toevallig is hij een wereldberoemde artiest. Nadat zijn album Jesus is King uitkwam zie je ook dat er via Google veel vaker is gezocht op Jezus en de Bijbel. Dan kan je over Kanye vinden en zeggen wat je wilt, maar dat er meer naar Jezus en de Bijbel wordt gezocht wordt is geweldig. Dat snoert de monden van de mensen die heel kritisch zijn. Dat vind ik vet."

Kanye West bouwt kerkdienst rondom zijn nieuwe Jesus is King album

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Ik hoop dat deze ontwikkeling doorzet en dat uiteindelijk de categorieën zullen verdwijnen. Goede muziek is goede muziek en artiesten zouden geen richting of ‘wereld’ moeten kiezen omdat ze anders tegen weerstand aan lopen. Toch spreek ik mezelf ook wel een beetje tegen hoor. Ik voel me namelijk best trots als Lauren Daigle al haar shows uitverkoopt of als NF wordt gedraaid op de radio. Het voelt dan toch een beetje alsof één van ons de wereld aan het veroveren is.”

Benieuwd naar wat meer achtergrond van het christelijke album van Kanye West? Check dit artikel!

Beeld: 3FM/Tom van Huisstede

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡