Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Redacteur Marlieke had onverwachts toch corona: “Ik voelde me zo schuldig richting anderen!”

5 november 2020 · Leestijd 5 min

Altijd netjes anderhalve meter afstand van de mensen om je heen en niet onnodig, grote groepen mensen opzoeken. “Corona krijg je toch alleen als je je niet aan de maatregelen houdt?” Tenminste, dat dacht redacteur Marlieke..

“Sinds er corona is, ben ik eigenlijk altijd alert op hoe ik me voel: ‘Ben ik nog wel fit?’, ‘Mag ik mijn vrienden wel zien?’, ‘Kan ik naar werk?’. Een tijdje geleden kreeg ik lichte keelpijn. Niks aan de hand, dacht ik nog. Ik heb het namelijk wel vaker, vooral als ik slecht geslapen heb. Daarnaast heb ik ook astma, dus mijn weerstand is sowieso al niet heel geweldig. De keelpijn kon voor mijn gevoel overal vandaan komen. Dus ik besloot de hele week lekker vroeg naar bed te gaan.”

Stel je voor dat ik iedereen zou besmetten

“Op donderdagavond had ik twee vriendinnen gezien. Die nacht voelde ik me wat zieker worden. Je kent het wel: je ligt in bed en voelt een soort van griepachtige pijntjes. Daarnaast voelde ik me een beetje duizelig, maar verder ging het wel prima. Toch wilde ik me de volgende dag laten testen, omdat ik die zondag moest werken bij de BEAM Kerkdienst. Stel je voor dat ik daar iedereen zou besmetten.”

‘Toch even testen’

“Ik logde in op mijn DigiD en zag dat de eerstvolgende beschikbare plek pas over drie dagen was. Daar wilde ik niet op wachten. Ik besloot mijn DigiD-pagina net zo lang te verversen totdat er plek was waar ik me sneller kon testen. Uiteindelijk was er diezelfde avond een plekje in Tilburg. Een uur rijden voor mij, best een eind weg. Maar ik wilde gewoon zo snel mogelijk uitsluiten dat ik corona had, dus ik ging er toch heen.”

Wat een onzin dat ik een test ga doen!

“Terwijl ik in de auto zat, wond ik me helemaal op: ‘Wat een onzin dat ik ga. Ik denk weer eens dat ik heel ziek ben, terwijl ik me best prima voel. Als er geen corona was geweest, was ik sowieso naar werk gegaan.’”

Testuitslag

“Twee dagen later kreeg ik de uitslag. De GGD-vrouw vertelde me dat ik toch echt positief was getest op corona. Dat voelde zo raar. Ik had het totaal niet verwacht en kon het bijna niet geloven.”

Ik voelde me echt iemand die je niet mocht aanraken

“Mijn man was net aan het hardlopen op het moment dat ik de uitslag kreeg. Toen hij thuiskwam, wist ik even niet wat ik moest doen. Ik dacht: We moeten afstand houden, want ik ben besmet. Ik voelde me echt iemand die je niet mocht aanraken. Dat terwijl de kans heel groot was dat hij ook al besmet was.”

Grote belronde

“Ik heb iedereen gebeld die ik had gezien in de twee weken voordat ik klachten kreeg. Ik was bijvoorbeeld een week voor mijn klachten begonnen naar een bruiloft geweest. Dat vond ik heel spannend. Stel je voor dat ik daar ben besmet door iemand, of erger nog, dat ik mensen heb besmet.”

Ik had er alles aan gedaan om geen corona op te lopen

“Ik schaamde me best wel dat ik corona bleek te hebben. Mensen willen niet meer bij je in de buurt komen. Dat is heel terecht, maar het voelt dan alsof ik iets verkeerd heb gedaan. Dat terwijl ik er juist alles aan had gedaan om het virus niet op te lopen: ik hield afstand en zocht niet onnodig groepen mensen op. Het gaf voor mij aan dat je het virus echt overal kan oplopen.”

Herstelperiode

“Gelukkig pakte mijn lichaam de corona goed aan. Ik werd niet heel ziek. Voor de kwetsbaardere mensen in mijn familie heb ik extra bescherming gevraagd aan God. Zij hebben wonder boven wonder geen klachten gekregen. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

CoroNEE

“Het zou kunnen dat ik een tweede keer last krijg van het virus. Toen ik eindelijk weer beter was, had ik het gevoel dat ik immuun was voor corona. Ik liep wat chiller in de buitenlucht en had het gevoel dat niemand me meer wat kon maken; ik had het virus toch al gehad. Ineens realiseerde ik me dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Ik kan het virus nog steeds krijgen en dan kan ik anderen besmetten. Dat wil ik niet, dus ik kan maar beter voorzichtig blijven.”

Fotografie: Mcklin

We horen al weken elke dag over corona, maar zien weinig van hoe en door wie de besmette personen worden geholpen. Elyne (23) werkt als verpleegkundige in Utrecht met coronapatiënten. Lees hier haar verhaal! 

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡