Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elyne (23) werkt op de corona-afdeling: “Het doet echt veel met me”

27 maart 2020 · Leestijd 5 min

We horen al weken elke dag over corona, maar zien weinig van hoe en door wie de besmette personen worden geholpen. Elyne (23) staat dag en nacht aan de frontlinie als verpleegkundige in Utrecht: “Na mijn eerste nachtdienst op de corona-afdeling ontplofte mijn hoofd bijna toen ik thuis kwam. Alles is anders dan normaal en er zijn veel dingen die nog onzeker zijn over deze ziekte.”

“Ik werk in het UMC Utrecht op de afdeling interne geneeskunde. We behandelen hier veel infectieziekten waar corona ook onder valt. Omdat er op dit moment heel veel mensen met corona zijn in Nederland en het erg besmettelijk is, werken veel afdelingen in ons ziekenhuis samen om de zieke mensen te helpen. Dit vraagt veel van alle medewerkers, want opeens werk je samen met mensen die je niet goed kent, liggen je spullen ergens anders en werk je op een andere plek. Dan is corona ook nog erg besmettelijk, daar pas ik me natuurlijk ook op aan. Ik heb tijdens het werk sowieso altijd mijn eigen witte, verpleegkundige pak aan. Als ik met coronapatiënten werk, doe ik daar een gele soort overall over aan, zoals je op deze foto kan zien. Ook een bril, mondkapje en handschoenen zijn nodig.”

afbeelding

“Mensen die corona hebben, liggen geïsoleerd. Elke keer als ik zo’n isolatiekamer in of uit ga, moet ik mijn beschermende kleding aan en uit doen en mijn handen desinfecteren. Ook kan ik niet zomaar snel iets pakken op de gang als ik bij een patiënt ben, daarvoor moet ik een collega inschakelen. Dit is wel echt even anders dan normaal. Af en toe liggen mensen met corona op een zaal Als ik hier met een patiënt praat en een andere patiënt me roept, moet ik eraan denken om mijn handschoenen te verwisselen. Op mijn eigen afdeling – in normale tijden – ben ik tijdens een nachtdienst voor dubbel zoveel patiënten verantwoordelijk als dat ik nu ben met corona-patiënten. Meer kunnen we per verpleegkundige niet aan omdat mensen veel zieker zijn en het meer tijd kost om de benodigde zorg te verlenen.”

Mijn werk loslaten als ik thuis kom, is soms lastig

“Na mijn eerste nachtdienst op de corona-afdeling ontplofte mijn hoofd bijna toen ik thuis kwam. Het doet me echt veel. Er zijn zoveel nieuwe dingen om te onthouden. Er is onzekerheid omdat nog niet alles bekend is over dit nieuwe virus: soms wordt een patiënt op een onverwacht moment veel benauwder en kan ik niet zien waar dit door komt. Dit maakt het virus erg onvoorspelbaar. Toen ik eenmaal thuis was, had ik echt moeite om in slaap te komen. Corona is namelijk overal: het gesprek van de dag in de supermarkt, op social media, als ik de televisie aan zet. Ik snap het, want het gaat iedereen aan, maar dit maakt het voor mij lastiger om mijn werk los te laten als ik thuis ben. Het helpt me wel als ik iemand bel om mijn verhaal kwijt te kunnen. Mijn geloof in God helpt op dit soort momenten soms, maar niet altijd. Ik heb juist best veel vragen aan God omdat ik onmacht voel en de situatie af en toe hopeloos lijkt.”

Geen bezoek toegestaan

“Wat extra heftig is op de corona-afdeling, is dat patiënten bijna geen bezoek mogen ontvangen. Dit terwijl dat altijd een hoogtepunt is als je eenzaam in het ziekenhuis ligt. Ik probeer daarom als verpleegkundige zo veel en zo lang mogelijk bij iemand te blijven en extra goed uit te leggen wat ik allemaal doe. Ik vind het belangrijk om er echt voor de ander te zijn, ondanks dat ik me niet helemaal kan inleven in wat de patiënt voelt en ik mijn aandacht moet verdelen.”

Eerlijk gezegd maak ik me zorgen over de hoeveelheid patiënten

“Eerlijk gezegd maak ik me best wel zorgen over de hoeveelheid patiënten die we de komende tijd waarschijnlijk nog moeten gaan opvangen. Dat is ook dé reden dat het zo ontzettend belangrijk is dat mensen thuis blijven. Ook als het lekker weer is of als je jong bent en denkt dat de ziekte jou niet veel zal doen. Mijn collega’s en ik doen wat we kunnen en werken zonder te zeuren langer door, maar corona verslaan is iets wat we met z’n allen moeten doen. Tuurlijk heb ik gelezen over de horrorscenario’s in Italië waar ziekenhuispersoneel te weinig plek en teveel werk hadden waardoor ze moesten kiezen we ze hielpen en wie ze dood lieten gaan. Dat lijkt me echt vreselijk en dat willen we natuurlijk voorkomen. Thuis blijven is irritant, maar heel ingewikkeld is het niet. Gelukkig zijn er ontzettend veel mensen die dit al heel netjes doen. Door thuis te blijven worden mijn collega’s en ik ontzettend geholpen."

Verpleegkundige Linda zingt Jezus Overwinnaar na overlijden corona-patient. Bekijk de video die hiervan is gemaakt hier.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡