Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rozemarijn is klimaatwaker: “De toestand van de aarde is een middelvinger naar God en onze naasten”

17 juni 2021 · Leestijd 4 min

Van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds vind je voor het Catshuis in Den Haag klimaatwakers: uit alle hoeken van het land houden mensen daar de wacht om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Ze hopen een verschil te kunnen maken bij de formatiebesprekingen en blijven waken totdat die gevormd zijn. Rozemarijn is de bedenker van klimaatwakers: “Als ik zie hoe we de aarde en de levens van onze broeders en zusters kapot aan het maken zijn, kan ik niet anders dan actie ondernemen.”

Klimaatwaken, wat houdt dat eigenlijk in?

“24 uur per dag wordt er gewaakt voor het klimaat. Overdag fysiek in Den Haag en na acht uur ’s avonds gaat het waken online door. Waken is eigenlijk stilstaan bij wat er aan de hand is. We rouwen, houden de wacht, maar zijn ook hoopvol. Iedereen waakt op zijn eigen manier. Wakers gaan in gesprek met elkaar, kijken een documentaire, schrijven een boodschap op een vlaggetje voor de volgende regeringspartijen, maken muziek of bidden. Inmiddels hebben er al ruim 500 mensen meegedaan.”

Wat heeft de nieuwe formatie in de Tweede Kamer met het klimaat te maken?

“De verkiezingsuitslag dit jaar gaf niet heel veel hoop als het gaat om klimaat. Je ziet dat politici veel kortetermijnbelangen hebben, terwijl vooral in Nederland de nadruk veel meer op klimaat moet komen te liggen. Wat veel mensen niet weten is dat het slecht gaat met Nederland. Om wat voorbeeldjes te noemen, zijn wij in Europa het slechtste land als het gaat om energietransitie en zijn we voor een groot deel verantwoordelijk voor de ontbossing van de amazone. Gelukkig proberen Nederlanders op persoonlijk vlak steeds bewuster te leven, maar als er niks verandert in de regelgeving voor grote bedrijven, is dat een druppel op de gloeiende plaat.”

Artikel gaat verder onder afbeelding

afbeelding

Waarom moeten we NU actie ondernemen?

“Wetenschappers luiden al jarenlang de noodklok, maar er wordt amper naar geluisterd. Toch zie je wereldwijd nu al de gevolgen van de klimaatcrisis. Door de opwarming mislukken oogsten in het globale zuiden en ontstaan de heftige bosbranden in Australië, door de zeespiegelstijging hebben we minder drinkwater, door luchtvervuiling nemen longproblemen toe en de biodiversiteit komt met de dag meer in gevaar. Het kromme is dat de landen die het minste bijdragen aan klimaatveranderingen, er het meeste de dupe van zijn. Mensen verliezen hun huis, baan en leven of worden klimaatvluchteling. We staan op een cruciaal moment. Als we nu niks doen, is het straks te laat.”

De klimaatcrisis is in feite een grote erfzonde die we hebben overgenomen van de generaties voor ons

Hoe kijk je als christen naar deze situatie?

“Als ik zie hoe we de aarde en de levens van onze broeders en zusters kapot aan het maken zijn, kan ik niet anders dan actie ondernemen. Het is toch onze taak om goed voor elkaar en de schepping te zorgen? De huidige toestand is eigenlijk een dikke middelvinger naar God en onze naasten. Bij zonde denken we vaak aan foute, individuele keuzes, maar de klimaatcrisis is in feite een grote erfzonde die we hebben overgenomen van de generaties voor ons.”

Heb je tips voor jongeren die ook in beweging willen komen?

“Het is allereerst belangrijk dat je je bewust bent van de ernst van het probleem. Om met klimaatactivisme bezig te zijn hoef je niet alles helemaal te begrijpen. Ik heb zelf bijvoorbeeld eigenlijk ook een hekel aan aardrijkskunde. Je hoeft alleen maar te luisteren naar de mensen die er wél verstand van hebben. Als je niet weet waar je moet beginnen is de site van Groen Huiswerk een goeie. Het staat er vol met artikelen en podcasts die jou helpen actie te ondernemen. Daarnaast raad ik je aan om samen aan de slag te gaan. Ga met vrienden een documentaire kijken en ga natuurlijk aan de slag als klimaatwaker. Adopteer met elkaar een nacht of kom een paar uurtjes in Den Haag zitten. Wij blijven in ieder geval tot de nieuwe formatie.”

Wij spraken drie verschillende jongeren over het klimaat, met drie heel verschillende verhalen. Lees hier hun verhalen.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡