Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Loofhuttenfeest: wat is het, wie viert het en waarom?

3 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Gisteravond begon het Joodse Loofhuttenfeest, of ook wel ‘Soekot’. Met dit feest denken de joden terug aan de tijd waarin het volk van Israël op weg was naar het beloofde land. Waarom ze dit doen en hoe het feest eruitziet, lees je hier.

Het Loofhuttenfeest valt elk jaar op een andere datum. Dit komt omdat de joodse kalender gebaseerd is op de stand van de maan. Dit jaar begint het feest – dat een week duurt - op vrijdagavond 2 oktober.

Waarom vieren joden het Loofhuttenfeest?

Het Loofhuttenfeest is eigenlijk rechtstreeks een opdracht van God. In Leviticus 23 instrueert Hij het volk Israël om elk jaar een week lang terug te denken aan de tijd dat Hij ze uit Egypte had bevrijd. Én hoe Hij het volk veertig jaar lang door de woestijn leidde naar het beloofde land Kanaän. Om dit te gedenken, bouwen sommige joden een hut in bijvoorbeeld hun achtertuin. Hierdoor ervaren ze hoe kwetsbaar een afhankelijk ze zijn van God. Deze ‘loofhut’ heet soeka in het Hebreeuws.

Soeka

Alle grote maaltijden worden tijdens het feest gegeten in de loofhut, samen met vrienden en familie. En deze hut is niet zomaar een boomhut of opgezette tent, maar moet aan allerlei eisen voldoen. Achter bijna elk detail zit een diepere, symbolische betekenis. Zo moet de loofhut gemaakt worden van natuurlijk materiaal, zoals bladeren en takken. Wel moeten de sterren door het dak heen te zien zijn. Daarnaast wordt de hut versierd met vruchten, groenten en slingers.

Met het feest vieren de joden niet alleen dat God altijd voor hen zorgt, maar ook dat de laatste oogst van het jaar is binnengehaald. Daarom is het verplicht om zeven dagen vrolijk te zijn.

Ook Jezus vierde dit feest

Ook de joodse Jezus vierde het Loofhuttenfeest. In zijn tijd vond op alle zeven dagen van het feest een zogenaamd ‘waterplengoffer’ plaats. Een priester goot dan uit een gouden kruik water over het altaar, om God te vragen om regen. Regen om de grond bouwrijp te maken voor de oogst van volgend jaar.

Toen Jezus in Johannes 7 het Loofhuttenfeest meevierde, trok hij op de achtste dag flink de aandacht. Hij stond op en begon hard te roepen dat je bij hem moest zijn voor water: ‘Laat wie dorst heeft bij mij komen en drinken!’ Het was een subtiele verwijzing naar het waterplengoffer. Maar Jezus had het niet over het water in de kruik, maar het levend water dat beschikbaar is voor iedereen die in Hem gelooft. HOE VET?!

Bron: bijbel.eo.nl / visie.eo.nl
Foto: ANP

Isaï is Joods maar gelooft ook in Jezus: 'Mensen denken dat ik gek ben'

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡