Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom we Pasen elk jaar op een andere dag vieren!

19 april 2019 · Leestijd 4 min

Zoek de verschillen: Kerst en Pasen. Nou, bij de één vieren we de geboorte van Jezus, bij de ander Zijn opstanding. Met Kerst haal je een boom je huis in en met Pasen verstopt een soort magische haas (je ouders) chocolade-eieren. En: één van de twee feesten valt elk jaar op een andere datum.

Waarom valt Pasen elk jaar op een andere dag?

Om dit te begrijpen moeten we eerst helemaal terug naar het joodse Pesach. Pasen bestond namelijk al voordat Jezus stierf en opstond. Met Pesach vieren de joden de uittocht uit Egypte. Het woord ‘Pesach’ is afgeleid van het Hebreeuwse woord voor ‘overslaan.’ Hiermee wordt gedoeld op de tiende plaag, waardoor de joden uiteindelijk werden vrijgelaten uit Egypte. In elk gezin in Egypte stierf de oudste zoon, maar de joden werden bij deze plaag overgeslagen.

Jezus’ dood en opstanding vielen samen met het Pesachfeest. Het is hierbij handig om te weten dat het joodse Pesach zeven (soms acht) dagen duurt, dus niet twee dagen, zoals Pasen bij ons. Dat geeft iets meer tijd om deze hele geschiedenis tijdens Pesach af te laten spelen. Het laatste avondmaal was een Pesachviering die plaatsvond op de eerste avond van het Pesachfeest.

In de Bijbel worden voorschriften gegeven over het vieren van het Pesachfeest. Hierbij wordt ook genoemd wanneer de joden Pesach moesten vieren. Dit staat allemaal in Exodus 12:15-20. In deze tekst lezen we dat het Pesachfeest moest beginnen op de 14dag van nisan, de eerste maand van het joodse jaar. Op onze kalender valt nisan in de maanden maart en april. 

De joodse kalender

De joodse maankalender is heel anders dan de onze. Door het gebruik van schrikkelmaanden wordt ervoor gezorgd dat de maand nisan en dus het Pesachfeest, altijd in de lente vallen. Nisan begint als eerste maand van het joodse jaar altijd met een nieuwe maan. Dat betekent dat de 14edag van nisan, de eerste volle maan van het joodse jaar is.

Pesach heeft dus wel een vaste datum! Omdat onze kalender zo anders loopt dan de joodse, valt 14 nisan voor ons ieder jaar op een andere dag. De dag kan voor ons in maart of april vallen. Dus als wij ons Pasen tegelijkertijd met het Pesachfeest willen vieren, valt Pasen sowieso altijd op een andere datum!

Maar; zo doen we het niet. Christenen willen Pasen namelijk het liefst elk jaar op een zondag vieren. Dit is omdat we geloven dat Jezus is opgestaan op een zondag. Om deze reden houden christenen ook op zondag hun rustdag, waar joden Sabbat houden op zaterdag. We weten uit Marcus 15:42 dat Jezus op de dag vóór de Sabbat aan het kruis is gegaan, een vrijdag dus. Je vraagt je nu misschien af hoe Hij dan op zondag weer op kon staan. Jezus is toch pas na drie dagen opgestaan? 

Dagen tellen

Niet alleen de joodse kalender is anders dan de onze, joden tellen dagen ook op een andere manier dan wij. Een dagdeel wordt geteld als een volledige dag. Dus: Jezus ging aan het kruis op vrijdag, en stierf rond drie uur ’s middags (Mattheüs 27:45) De rest van die vrijdag telt dan voor joden als dag één. Dan is zaterdag dus dag twee, en op zondag duurde het ook nog een tijdje voordat Jezus daadwerkelijk opstond. Dat dagdeel telt volgens de joodse telling als dag drie, drie joodse dagen tussen de kruisiging en de opstanding van Jezus dus.

Er zijn ook theorieën waarin beweerd wordt dat Jezus op een donderdag is gestorven, of zelfs op een woensdag. Als je het interessant vindt kan je hier meer over opzoeken, maar uiteindelijk is het feit dat Jezus voor ons is gestorven veel belangrijker dan de dag waarop dit gebeurde! Alle verschillende theorieën eindigen wel met de conclusie dat Jezus op een zondag is opgestaan.

Conclusie

Dus, christenen geloven over het algemeen dat Jezus op een zondag is opgestaan, en willen Pasen daarom elk jaar op een zondag vieren. Omdat het joodse Pesach altijd in de lente valt, tijdens de eerste volle maan van het joodse jaar, doen wij het als christenen zo: we vieren Pasen op de eerstvolgende zondag na de eerste volle maan in de lente.

Lees ook: Dit is waarom we met gevouwen handen bidden!

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡