Ga naar submenu Ga naar zoekveld

14-jarige vriendengroep overleeft cafébrand Volendam: “Ik ben voor 56 procent derdegraads verbrand”

31 december 2020 · Leestijd 3 min

Twintig jaar geleden vierde een groepje 14-jarige meiden oud en nieuw in café ’t Hemeltje in Volendam. Hun leven veranderde volledig toen er brand uitbrak in het café. EO-presentator Rachel Rosier spreekt de zes vrouwen die de brand hebben overleefd voor het programma ‘Volendam – 20 jaar na de brand’. Ze vertellen hoe ze steun vonden bij elkaar en hoe hun leven er nu uit ziet.

Marga, Willie, Eline, Melanie, Lisa en Monique waren veertien jaar op de dag van de brand in café ’t Hemeltje in Volendam. Door deze ramp op 1 januari 2000 verloren ze vrienden en familieleden. Zelf liepen ze heftige brandwonden op. De oorzaak van de brand was een bundel sterretjes die werd aangestoken.

Het voelde als een nare droom

Door de sterretjes vloog de kerstversiering aan het plafond in brand. De brandende kersttakken vielen naar beneden en de brand werd groter. Uiteindelijk overleden veertien mensen en raakten tweehonderd mensen ernstig gewond. “Het voelde als een nare droom. Ik was ervan overtuigd dat als ik m’n ogen zou openen, ik gewoon in mijn bed zou liggen. Dat het allemaal niet echt gebeurde. Wat er daarna is gebeurd, weet ik niet meer precies,” vertelt Monique in een interview aan Eva.

Herenigd

Deze situatie heeft veel indruk gemaakt op de zes meiden. Toch stonden de tienermeiden voor elkaar klaar en keken ze hoopvol naar de toekomst door hun hechte vriendschap. Die ervaring gaf hen kracht en inspiratie. Tegenwoordig ziet de groep door hun leven als jonge moeders elkaar weinig en praten ze nauwelijks over de brand. Monique: “Ik denk niet dat ik een ander leven had geleid als ik niet was verbrand.” Voor het programma ‘Volendam – 20 jaar na de brand’ komen de vrouwen weer samen. Ze nemen presentator Rachel mee naar de plek van de brand en laten iets zien van hun leven nu.

Het is een hoopvolle boodschap voor ons allemaal

Hoopvolle boodschap

Rachel is onder de indruk van de bijzondere vriendinnengroep: “Twintig jaar en heel wat tranen, gelach, rouw, baby’s, huwelijken en carrières later vertellen ze ons hoe ze het geflikt hebben, echt leven. Samen en soms alleen door een donker dal heen, naar de andere kant. Een hoopvolle boodschap voor ons allemaal en in het bijzonder de 14-jarigen van nu.”

Het programma ‘Volendam – 20 jaar na de brand’ is terug te kijken bij de EO op NPO 3.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡