Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 complimenten die iedereen moet horen

24 maart 2014 · Leestijd 3 min

De bekende Amerikaanse schrijver Mark Twain zei ooit: “Met een mooi compliment kan ik weer twee maanden vooruit.” Fijn voor hem natuurlijk, maar volgens die theorie zouden we maar zes complimenten per jaar nodig hebben… Wel een beetje weinig natuurlijk.

In het boek ‘De vijf talen van de liefde’ wordt gesproken over de zogenaamde ‘words of affirmation’ – vrij vertaald: woorden van bevestiging. Dit zijn positieve statements van anderen, die onze positieve eigenschappen bevestigen. Complimenten dus. Soms vergeten we hoe krachtig deze woorden kunnen binnenkomen bij anderen. Waarom dat zo is? Dit is mijn theorie. Het is niet dat we niet het verlangen hebben om positieve gedachten te delen met onze vrienden, familie of collega’s. Het is meer dat we: 

 1. Het simpelweg vergeten
 2. Niet weten wat we precies moeten zeggen
 3. Er ons ongemakkelijk bij voelen

 1. Het simpelweg vergeten
 2. Niet weten wat we precies moeten zeggen
 3. Er ons ongemakkelijk bij voelen

 1. Het simpelweg vergeten
 2. Niet weten wat we precies moeten zeggen
 3. Er ons ongemakkelijk bij voelen


Daarom heb ik de vrijheid genomen om het geven van complimenten wat makkelijker voor je te maken. Om je eraan te herinneren om het te doen, om je inspiratie te geven over wat je kunt zeggen en om te ‘bevestigen’ dat ‘ongemakkelijk’ wordt overschat! Daarom hierbij 10 complimenten die iedereen gehoord moet hebben:

 1. Jij hebt me een beter mens gemaakt – Wie heeft je geholpen om beter om te gaan met je emoties, gedrag, etc.?
 2. Bedankt dat je er voor me was – Wie was er voor je door dik en dun? Die naast je zat toen je moest huilen en luisterde naar je worstelingen?
 3. Ik heb naar je opgekeken – Wie is iemand die je bewondert? Iemand met zo’n fijn karakter en zoveel integriteit dat je daar alleen maar respect voor kan hebben?
 4. Ik ben zo trots op je – Wie heb je een moeilijke situatie zien overwinnen?
 5. Ik hou ervan om tijd met je door te brengen – Met wie heb je altijd plezier? Wie brengt het beste in je naar boven, maakt je aan het lachen en laat je je gewaardeerd voelen?
 6. Je bent de enige met wie ik daar over kan praten – Wie is voor jou die speciale persoon, die (bijna) alles van je weet? Laat hem/haar weten hoe waardevol en exclusief die vriendschap is voor jou.
 7. Je bent daar echt goed in – Iedereen is wel goed in iets. Denk hierbij in het bijzonder aan een vriend(in) van wie het talent misschien niet zo makkelijk aan de oppervlakte zien is en laat hem/haar weten dat je dat talent wel degelijk waardeert!
 8. Ik hou van je – Eigenlijk zeggen we dit niet vaak genoeg. Als je van iemand houdt, zeg het dan! Het aardse leven is kort, je weet nooit wat er morgen gebeurt…
 9. Je blijft me verwonderen – Een statement die je je zowel vereerd als nederig doet voelen.
 10. Dat is mijn favoriete eigenschap van je – Denk aan iemand die dichtbij je staat. Iemand wiens persoonlijkheid echt wat toevoegt aan jouw leven of dat van anderen.


Uitdaging-tijd!

Lees de lijst nog eens door en denk bij ieder compliment aan een persoon op wie dat compliment van toepassing is. En laat het hen vervolgens weten! Wat is het mooiste compliment dat jij ooit gehad hebt? Laat ‘m achter in de reacties hieronder! Bron: dalepatridge.com

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡