Ga naar submenu Ga naar zoekveld

1 op de 7 Nederlandse jongeren heeft depressieve klachten

17 november 2020 Leestijd 2 min

Paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties... Steeds meer jongeren ervaren dit in hun eigen leven. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat 1 op de 7 jongeren last heeft van depressieve klachten.

Het Amsterdam UMC ondervroeg meer dan 2000 jongeren tussen de 15 en 25 jaar naar hun mentale gezondheid. Volgens de onderzoekers ontstaan de depressieve klachten doordat jongeren te veel druk voelen om te presteren en doordat ze stress ervaren op school. Bovendien geldt voor de jongeren die hulp zoeken, dat de wachtlijsten vaak lang zijn.


STAPPENPLAN: Zo ga je om met depressie bij jezelf of een ander


Taboe

Veel jongeren vinden het moeilijk om open te zijn over hun mentale gezondheid. Er heerst een taboesfeer rondom het thema. Uit het onderzoekk van het Amsterdam UMC blijkt dat maar liefst 34% van de jongeren vaak onterecht denkt dat mensen met psychische problemen een gevaar zijn voor de samenleving. "Het is vooral de onbekendheid die zorgt voor misvattingen en onterecht oordeel," zegt hoofdonderzoeker Hamza Yousuf. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat bij jongeren met een migratieachtergrond en jongeren uit de LHBTI-gemeenschap - in vergelijking met andere jongeren - een sterkere overtuiging leeft dat de omgeving een negatieve impact heeft op de psychische gezondheid van jongeren. 

In deze BEAM Kerkdienst besteedden we aandacht aan depressie:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: NOS, Mind

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕