Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anna (13) startte een Snapchatgroep met nu vijfhonderd leden: ‘Mijn ouders schrokken wel even!’

10 november 2023 · Leestijd 4 min

Iedereen heeft een verhaal. Maar wanneer heb je de kans om onbeschaamd al je vragen aan de ander te stellen? Nou, dat kan hier. Bij de BEAM-rubriek ‘Durf te Vragen’ stellen wij de vragen die jij via Instagram hebt ingestuurd. Anna (13) startte een Snapchatgroep voor christelijke jongeren. Inmiddels zitten er zo’n vijfhonderd jongeren in verschillende Snapchatgroepen waar ze over het geloof kunnen praten.

Lydia: Hoe ben je op het idee gekomen om een Snapchat groep te starten? 

Sinds mijn negende maak ik al filmpjes voor Youtube, vooral knutselvideo’s. Toen ik nog geen telefoon had om mee te filmen, deed ik alsof mijn handspiegel een vlogcamera was. Afgelopen jaar ben ik meer met het geloof gaan doen in mijn video’s. Vorig jaar zag ik op TikTok veel jongeren die hopeloos waren, onder andere door corona. Ik wilde daar positiviteit verspreiden. Tegelijkertijd miste ik connectie met andere christelijke jongeren. Ik ga wel naar een christelijke school, maar mijn klasgenoten zijn niet gelovig. Ik dacht: misschien kan ik die wel jongeren wel online vinden. Ik heb op mijn TikTok een oproepje gedaan voor een snapchat groep. Die video is een beetje viraal gegaan en zestienduizend keer bekeken. Zo werd de groep steeds voller en voller. Er moesten zelfs meer groepen er aangemaakt worden.

Mimi: Ben je gelovig opgevoed?

Mijn ouders zijn beide zelf christelijk opgevoed en hebben mij ook een christelijke opvoeding gegeven. Ik ga ook mee naar de kerk en heb daar een tienergroep. Ik heb het altijd al geweldig gevonden om met het geloof bezig te zijn en het verveelt nooit! Als negenjarig meisje had ik al met vriendinnen uit de kerk een bijbelstudiegroepje en we namen elke week een ongelovig vriendinnetje mee. Ook nu probeer ik in mijn vrije tijd met mijn geloof bezig te zijn.

Loïs: Wat voor soort reacties krijg je van je omgeving?

Eigenlijk is iedereen positief. Mijn ouders vinden het belangrijk dat alles op school goed blijft gaan. Soms lijkt het voor hen alsof ik alleen maar op mijn telefoon zit. Ze willen wel dat ik voorzichtig doe met wat ik online deel. Heel lang wisten ze niet hoeveel mensen er in de Snapchatgroepen zaten. Toen ik vertelde dat ik drie groepen had met elk tweehonderd mensen schrokken ze wel even! Nu hebben ze er meer begrip voor als ik op mijn telefoon ergens mee bezig ben. Een tijdje terug werd ik op vakantie aangesproken door een meisje van 18: ze herkende mij van de groep en was verbaasd toen ze zag hoe jong ik was. Veel hebben nog steeds niet door dat ik nog maar dertien ben.

Ilse: Waar wordt over gepraat in de groep?

Het gaat eigenlijk altijd over het geloof. Iemand stelt een vraag en de rest van de groep probeert er antwoord op te geven. Iedereen kan vragen stellen. Bijvoorbeeld een meisje wiens moeder niet gelooft en door deze groep toch over haar geloof kan praten. Ook wordt er gevraagd of we voor iemand willen bidden. Dat kan zijn wanneer iemand stress heeft voor een examen of als iemand gaat vliegen. Vaak zetten ze dan ook in de groep of het is goed gegaan en een bedankje. Er is ook een aparte groep waar meer Bijbelstudie in gedaan wordt. Daar volgen we een leesplan en bespreken we wat we gelezen hebben met elkaar. Voor iedereen die een groep spam vindt is er ook een gedeeld verhaal. Ook kun je met anderen privégesprekken hebben.

Rowan: Hoe kunnen mensen in de groep komen?

In de allereerste groep was er wat drama, waardoor ik die groep heb verwijderd. Nu moet je eerst een aantal voorwaarden accepteren. Het is vooral belangrijk dat je respect hebt voor elkaar. Er zitten Koptische, Orthodoxe, gereformeerde en evangelische christenen in de groep: eigenlijk alles wat je kunt bedenken! Door die verschillen zijn er soms discussies. Het fijne is dat iedereen elkaar goed aanspreekt wanneer iemand iets geks zegt. Vaak wordt dan die geaccepteerde voorwaarden genoemd. Om erin te komen kun je mij toevoegen op Snapchat: @annalxprive. 

Jorian (20) is geadopteerd: ‘Ik lag op de vloer huilend en schreeuwend.’

Lees ook over:

Jorian (20) is geadopteerd: ‘Ik lag op de vloer huilend en schreeuwend.’

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡