Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wanneer is iets seks?!

7 maart 2024 · Leestijd 6 min

Het is de week van de ✨LENTEKRIEBELS✨. De bloemetjes 🌷 komen weer op en de bijtjes 🐝 vliegen van bloem naar bloem. Maar hoe bewegen de bijtjes precies naar de bloemetjes en hoe kijkt God hiernaar? ⚠️“Je mag geen seks voor het huwelijk!”⚠️ Wie heeft dit niet in de kerk gehoord? Maar er staat nergens exact beschreven wat seks nou precies is en wat God nou exact van je vraagt. Wij spraken jullie, een seksuoloog, een theoloog én zoeken dit voor jou uit!

Vier honken?! ⚾

Geen softbal of honkbal (!), maar een meting van hoe ver je wil gaan: de vier honken der seksualiteit. Zo is honk 1: zoenen 💋, honk 2: aanraken/voelen👀, honk 3: bevredigen onder de middel en honk 4: de HOMERUN, oftewel: gemeenschap.

“Heel veel mensen zien het hebben van gemeenschap als seks. Maar seks is veel breder dan dat, het hoeft niet alleen te gaan om iets waar je zwanger van kan worden. Dit zou betekenen dat mannen die met mannen of vrouwen met vrouwen seks hebben, dit niet zouden kunnen. Dat klopt dus niet", vertelt seksualiteitscoach Lieke van Seksualiek (28).

Wij hebben jullie uiteraard ook deze vraag voorgelegd. In een poll op Instagram stemden jullie als volgt:

IMG_0313

*Mika (15): ‘Ik denk dat seks heel persoonlijk is en dat je het niet met één definitie voor iedereen kan definiëren.’
*Jaimy (13): ‘Seks is als het ding in het ding komt.’
*Vera (16): ‘Seks hoort binnen een relatie van liefde en trouw, huwelijk is daar een mooie belofte voor.’
*Melissa (18): ‘Normaal zoenen is oké, alles daarna is nee.’
*Lieke (20): ‘Ik ga all the way met mijn vriend omdat ik met iemand ben die ik volledig vertrouw.’

Maar ook de vraag: *Jeroen (13): ‘wat zegt de Bijbel wat je wel en niet mag doen voor het huwelijk?’ en * Tess (15): ‘Misschien dat jullie hier iets meer over kunnen delen. Het is nogal een taboe onderwerp.'

NOU DAN IS DIT ARTIKEL SPECIAAL VOOR JOU! 🫵

*Dit zijn gefingeerde namen.

Maar: hoe kijkt de Bijbel naar seks?

De vraag: ‘wat is seks’ stelden wij ook aan voorganger en theoloog Jurjen Ten Brinke (45).

“In de Bijbel gaat het, als het over seksualiteit gaat, om de verhouding tussen een man en een vrouw, waardoor zij man en vrouw zijn. Het wordt vaak geassocieerd met voortplanting. Vroeger was het zo dat je door een getuige erkend moest worden als man en vrouw en je hierna meteen de tent indook om zwanger te worden. Je kan het heel plat maken en zeggen: ‘Hier gaat het dus om honk vier in de Bijbel. Maar er wordt: 'het geven van jezelf aan de ander' mee bedoeld. En daar hebben we kaders bij gegoten ter bescherming: geen seks voor het huwelijk bijvoorbeeld. Het is de intimiteit tussen jou en een ander. Het is de laatste stap in het proces van elkaar leren kennen. Als je dat doet, word je één lichaam volgens God.”

Theologisch gezien is er geen opdracht om van elkaar seksueel te genieten, maar ook geen waarschuwing

Op de vraag of zoenen ook al niet jezelf geven is en dus seks, antwoordt hij: “Ik zou dat niet definiëren als seks, maar het heeft wel met intimiteit te maken. De Bijbel geeft daar geen richtlijnen aan. Er staat geen letterlijke tekst in de Bijbel dat je geen seks mag hebben voor het huwelijk. Theologisch gezien is er geen opdracht om van elkaar seksueel te genieten, maar ook geen waarschuwing.”

Je lichaam als heilige tempel

Jurjen vertelt verder: “Je lichaam is een tempel van God. De tempel is bedoeld voor iets. Er zit een heiligheid omheen. Dat kan je betrekken op hoe je seksualiteit vormgeeft. Bijbels gezien kan seks niet vunzig worden. Het is bedoeld als iets moois.”

Hij vindt dat we een verkeerde focus hebben. “Er is een te grote nadruk op wat niet mag in de kerk en te weinig op wat dan wel Gods wil is. Seks wordt gebruikt om te beoordelen of jij goed genoeg leeft. Als iemand MOET trouwen, heb je HET fout gedaan. Dat is een negatieve interpretatie.”

Seks is meer dan alleen gemeenschap en ik vind het ook belangrijk dat dat ook zo gezien wordt.

'Stop het niet in de vrieskast.' 🧊

We gaan weer even terug naar seksuoloog Lieke, want in de seksuologie wordt er breder naar gekeken.“Seks is vanuit mijn werk als seksualiteitscoach meer dan alleen gemeenschap en ik vind het ook belangrijk dat dat ook zo gezien wordt. Als de focus alleen maar naar penetratieseks (honk vier) gaat, gaat dat vaak ten koste van het genot van de vrouw. Voor vrouwen hoeft dat niet het fijnste onderdeel te zijn. Bij de eerste keer wordt dat vaak vergeten en kan het niet zo prettig voelen als gehoopt. Dit zorgt voor onwetendheid onder christenen. Daarom is het goed om met elkaar te bespreken wat seks is en wat jullie verwachtingen zijn. Zo mag die seksuele ontwikkeling door gaan, en stop je deze niet in een vrieskast om pas open te doen nadat je getrouwd bent en alles anders blijkt te zijn dan verwacht. Voor iedereen kan die definitie anders zijn. Als de definitie alleen penetratieseks is, kan het lastig zijn om te kijken waar de grens ligt: wat mag dan wel en wat niet?”

Jurjen vindt het bespreekbaar maken net zo belangrijk, maar stelt daar ook kritisch tegenover: “Je moet het ook goed met elkaar hebben zonder seks. Seks is niet het hoogste goed. Er moet meer over nagedacht worden hoe je aan een relatie kan bouwen zonder dat seks zo’n grote rol speelt.”

Hier de beste tips van voorganger Jurjen en seksuoloog Lieke op een rijtje: hoe om te gaan met je seksuele gevoelens?!

Lieke: “De combinatie van ‘ik mag geen lust voelen’ versus ‘ik voel het allemaal wel: doe ik iets fout?’, zorgt voor seksuele schaamte en eenzaamheid, terwijl iedereen hetzelfde ervaart. Het kan goed zijn om te kijken met wie je het erover kan hebben, zodat je toch nog op een manier met iemand kan praten over seksualiteit."
Jurjen: “Ook lustgevoelens kan je leren beheersen. Ik denk dat het als jongere goed is om ook bewust te zijn over je seksuele gevoelens. Het moet uit de taboesfeer dat het gek of vreemd of raar is. Zijn advies: praat erover! Het is volkomen normaal om gevoelens te hebben, maar die moet je ook beheersen om iemand niet als lustobject te zien.”

Geschreven door

Sarah Neerhof

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡