Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo krijg jij in 5 stappen (weer) een vurig geloof 🔥

8 december 2023 · Leestijd 6 min

Wat is de overeenkomst tussen haardhout en je geloof? Je wilt ze allebei vurig hebben. En dat kan in beide gevallen lastig zijn. Daarom een lesje Zwitsers stoken voor beginners. Leer hier hoe je het vuur voor God aanhoudt!

Er zijn van die momenten dat je helemaal vol God bent. Je staat in de fik voor Hem, wilt helemaal voor Hem leven en Hij is het allerbelangrijkst. Punt. Maar veel vaker is er van dat vuur niet zo veel over. Het smeult een beetje. Of er is zo veel rook, dat je geen idee hebt waar je mee bezig bent. Of je krijgt het gewoon niet voor elkaar om het vuur aan te krijgen. Heel frustrerend is dat.  

BEAM is de beroerdste niet en geeft je een gratis ‘stookles’. Het geheim van het stoken van een goed vuurtje is namelijk omgekeerd stoken, onder kenners ook wel bekend als de Zwitserse methode. Het werkt voor de kachel, maar kan zomaar ook helpen je geloof een paar graden omhoog te stoken.

Stap 1: De brandstof

Het eerste wat je nodig hebt, is echt droog hout. Dat een vuurtje niet goed aangaat, komt vaak doordat het hout veel te nat is. Zelfs goed gekloofd en gestapeld heeft hout minimaal een half jaar nodig om te drogen; hele stammen vaak wel twee jaar. Voor de echte ‘vuurnerds’: je wilt hout met een vochtpercentage van maximaal 18 procent. Kortom, een goed vuur kost tijd. De eerste les van het omgekeerd stoken is daarom heel simpel: heb geduld. Geloof moet groeien.

Er zijn nogal wat mensen die dan maar met benzine in de weer gaan. Dat geeft zo’n lekker whoosh effect. Helaas: dat lijkt heel effectief, maar geeft zelden voldoende warmte om het hout echt aan te krijgen. Bovendien heb je kans dat jij zelf, of mensen in je omgeving, brandwonden erdoor oplopen. Dat geldt ook voor je geloof: pas op voor hijgerige ‘hyperitis’ en geforceerde vurigheid. Die zou weleens snel opgebrand kunnen zijn en wellicht zelfs pijn kunnen veroorzaken. Denk aan God als aan een pottenbakker. Hij werkt langzaam maar zeker aan zijn meesterwerk.

Stap 2: Het stapelen

Dan is het tijd voor het stapelen. Omgekeerd stoken – de naam zegt het al – werkt precies andersom dan wat veel mensen doen. Die stoppen de kleine stokjes om aan te steken onderaan en stapelen dan naar boven grotere stukken. Bij de Zwitserse methode leg je de grootste blokken onderaan en stapel je in drie lagen steeds kleinere blokken. Bovenop leg je de kleinste stukjes. Daar begint straks het vuur; maar na een tijdje gaan die grote blokken onderop ook eraan. Als die branden, heb je een stabiele, prachtig brandende fik. Dat duurt even, maar dan heb je ook wat.

Zo wil God ook met jou aan de slag. Vaak begint je enthousiasme voor geloven bij kleine dingen. Een lied dat je raakt, mooie mensen die je ontmoet, een goed gevoel… Maar zorg dat er steeds meer van jouw leven in brand komt te staan. God wil jou helemaal veranderen, niet alleen je gevoel of je gedrag. Als je helemaal in vuur en vlam staat, gaat het niet meer om wat je doet, wat je voelt of waar je bij hoort, maar om wie je bent.

vuur 1

Stap 3: De grote blokken

De grote blokken in je leven vormen de basis van waaruit jij je keuzes maakt; je diepste overtuigingen. Als God daar met zijn vuur komt, verandert alles. Als jij ontdekt dat er belachelijk veel van je gehouden wordt door de Maker van alles, word jij zelf ook een bron van warmte. Als jij ontdekt dat jouw fouten niet bepalen wie je bent, maar dat je als 100 procent vergeven, vrij mens door het leven mag gaan, ga jij minder snel met beschuldigende vuurballen naar anderen gooien. Wanneer jij ontdekt dat je prachtig gemaakt bent, hoef je jezelf niet voortdurend af te branden.

Het is dus compleet zonde om een fikkie te stoken met alleen goedkope aanmaakhoutjes. Dat brandt snel, maar is ook zo weer weg. Als jij vurig wilt leven, zul je God moeten toelaten in de grote brokken van je leven. In wie je bent. In wat je gevormd heeft: wat jou is aangedaan, wat jij hebt gedaan, wat je gelooft over jezelf en de wereld. Want als die brokken aangaan, krijg je prachtig fikkie.

vuur 2

Stap 4: Het aansteken

Als het stapelen gedaan is, begint het leukste stukje: het aansteken. Dat gebeurt dus van bovenaf (daarom heet deze methode ‘omgekeerd stoken’). Dat heeft een heel simpele reden: de ontvlambare gassen stijgen op, dus werkt het veel beter om het vuur bovenop te hebben. Dan ontbranden al die gassen uit het hout, die anders de lucht in vliegen en zorgen voor overlast.

Met geloven is het dus net zo: het vuur komt van Boven. Dat lijkt een open deur en een gigantisch cliché, maar het is heel belangrijk om dat te onthouden. We hebben nogal eens de neiging om bij gebrek aan vuur in ons geloof de verkeerde kant op te kijken. Naar onszelf bijvoorbeeld: “Help! Er is iets mis met me! Ik geloof niet hard genoeg!” Maar jezelf aanblazen heeft weinig zin. Het enige wat er gebeurt, is dat je uitgebrand raakt.

vuur 3

Stap 5: Het vuur

Als je aangestoken wilt worden, zorg dan dat je ‘aansteekbaar’ bent. Een open houding helpt daarbij; nieuwsgierigheid is een fantastisch aanmaakblokje. Wantrouwen en cynisme zijn als vochtige houtjes: ze roken als een gek maar helpen uiteindelijk niets. Ga naar plekken waar God te vinden is. Mensen die zelf al lekker branden, diensten of bijeenkomsten die aanstekelijk zijn, inspirerende clubs of verenigingen; net wat bij je past. Je zult anderen nodig hebben om Gods vuur aan te krijgen en brandend te houden. In je eentje doof je snel uit.

En laat het dan maar gebeuren. Heb geduld. Goed vuur kost tijd. Maar als het eenmaal brandt, is het prachtig. Dan verspreidt het vuur warmte waar eerst kou was; geeft het licht waar duisternis heerste; wordt het een locatie waar mensen bij elkaar komen om het leven te delen. Veel stookplezier.

vuur 4

TEKST PIETER-JAN RODENBURG

Alsjeblieft, een kerstpakketje van BEAM!

Lees ook over:

Alsjeblieft, een kerstpakketje van BEAM!

Geschreven door

Pieter-Jan Rodenburg

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡