Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3x tips van BEAM: Zo maak jij een goede studiekeuze!

14 december 2023 · Leestijd 5 min

Hoe vind je je weg in het doolhof van studies?! Dat is iets waar BEAM-redacteuren Wilke, Merveille en Daniëlle allemaal een heel verschillend antwoord op hebben. Zij geven je hun gouden tips voor het maken van een studiekeuze: 'Heb schijt!'

Merveille: ‘Ik had de droom om een stem te zijn voor mensen die het moeilijk hebben’

“Toen ik zeven was, wist ik al precies wat ik later wilde worden. Ik zat op de bank de film ‘blijf’ te kijken. Dat ging over een gezin dat was gevlucht uit Afghanistan, maar na een paar jaar in Nederland weer terug moest. Een journalist schoot het gezin te hulp door in allerlei wetboeken en rechtszaken te duiken. Hij zorgde ervoor dat de waarheid boven tafel kwam en het gezin in Nederland mocht blijven. Ik weet nog dat ik tegen mijn moeder zei: ‘Dat wil ik later ook doen’.”

“Ik ging na de basisschool naar het VMBO. Daarna rolde ik door naar de havo en haalde ik mijn examens met vlag en wimpel. Al die jaren heb ik me vastgehouden aan het plan dat ik journalistiek ging doen. Ik had de droom om een stem te zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Niks hield me tegen.”

De gouden tip van Merveille

“Oriënteer je goed! Check wat er allemaal is en wat je interessant vindt. Kijk naar wat je leuke vindt om in je vrije tijd te doen. Wat zijn je hobby’s en waar ben je goed in? Die interesses kunnen je helpen om je opleiding te kiezen. Ik vond het altijd al leuk om veel met mensen te praten, dus vandaar journalistiek hahaha.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wilke: ‘Het is het allerbelangrijkste dat je zelf overtuigd bent van je keuze’

“Ik heb heeeeel lang gedaan over het maken van een studiekeuze. Ik zat op een kleine middelbare school waar alleen het gymnasium zat. Daar werd gedaan alsof de universiteit de enige logische vervolgstap was. Ik heb toen, met mijn moeder, ALLE universiteiten in Nederland bezocht (ben ik nog steeds erg trots op). Ik vond eigenlijk niks leuk en dacht: dit is niks voor mij."

“Toen ik met mijn moeder in de auto zat naar huis na wéér een universiteitsbezoek, zei mijn moeder tegen me: 'Wilke, heb je wel eens aan het HBO gedacht?' Ik reageerde toen, en dit is echt gebeurd: ‘Wat is het HBO?’ Heel gênant, maar op school had ik echt alleen maar over de uni gehoord. Ik ging me in HBO verdiepen en kwam erachter dat dat beter bij me paste. De universiteiten zijn enorm, je hebt alleen maar college en je moet heel veel met cijfers en statistieken werken. Ik wil leren hoe ik iets DOE en niet alleen theorie. Op het HBO ga je iets meer met de praktijk aan de slag en dat sprak me wel aan. Het een is niet beter dan het ander, maar het een paste wel beter bij me dan het ander.”

“Ik wilde graag in Tilburg studeren, omdat daar al een paar vrienden van mij woonden. Op de open dag bezocht ik de studies docent muziek en journalistiek. Ik hield altijd al van schrijven en kwam en sprak tijdens de open dag een docent die me vertelde dat je vooral nieuwsgierig moet zijn voor de opleiding journalistiek. Dat zat wel goed bij mij."

“Mijn klasgenoten snapten niet zo goed waarom ik naar het HBO ging en vonden het raar. Maar ik wist zeker: dit is het beste voor mij. Het is echt het allerbelangrijkste dat je zelf overtuigd bent van je keuze.”

De gouden tip van Wilke

"Ga overal langs en heb schijt! Ga kijken op meerdere scholen en stel goede vragen aan de docenten. Kijk goed om je heen, laat je informeren en kies wat het beste bij jou past. Ook als dat iets is wat andere mensen, je ouders of decaan niet zo snel verwachten.”

Daniëlle: "Mijn ouders hadden mijn collegegeld verspild"

“Ik heb niet gelijk de goede studiekeuze gemaakt. Na de middelbare school begon ik aan de PABO (leraar basisonderwijs). Vanaf het begin was ik al niet zeker van mijn keuze, maar ik hield het toch driekwart jaar vol. Ik kreeg een onvoldoende voor mijn stage en had totaal geen motivatie voor de toetsen. Het paste gewoon niet bij me. Van mezelf en mijn leraren moest ik stoppen met de opleiding. Dat vond ik heel moeilijk om te accepteren. Voor het eerst in mijn leven had ik echt gefaald.”

“Ik moest aan mijn ouders toegeven dat ze mijn collegegeld hadden verspild. Dat was echt een rotmoment, maar ze reageerden heel lief en meelevend. Toen ik het zelf ook steeds meer accepteerde, viel er een last van mijn schouders en kon ik het vanuit een ander perspectief bekijken. Ik had veel geleerd in dat jaar, leuke vrienden leren kennen en was, ook door de tegenslag, een stuk volwassener geworden. Het was echt het einde van de wereld niet.”

“Ik deed daarna een tussenjaar, herpakte mezelf en begon weer na te denken over een nieuwe studie. Daarbij stelde ik mezelf de vroeg wat is als kind, en nu, leuk vond om te doen. Dat was schrijven! Het voelde logisch om journalistiek te gaan doen, omdat het zo'n brede opleiding is, en met die keuze ben ik nog steeds heel blij.”

De gouden tip van Daniëlle

"Ik had mijn examenjaar het idee dat mijn hele leven afhing van mijn studiekeuze. Dat is echt niet zo! De kans is klein dat je in één keer de juiste keuze maakt. Het is niet erg en je bent niet mislukt als je besluit te stoppen! Ik heb het idee dat je uiteindelijk altijd wel op een plek terechtkomt die bij je past. Welke keuze je ook maakt.”

STUDIEKEUZE: BEAM helpt jou binnen één maand een goede studiekeuze maken!

Lees ook over:

STUDIEKEUZE: BEAM helpt jou binnen één maand een goede studiekeuze maken!

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡