Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 tips voor als je wél het nieuws wil volgen, maar niet ongelukkig wil worden!

27 januari 2024 · Leestijd 4 min

Als je het journaal aanzet of NOS Stories bekijkt op Instagram, kan je je best ellendig voelen. Dat komt omdat er vooral veel negatief nieuws voorbijkomt. Bij BEAM vroegen wij ons af of jongeren het nieuws eigenlijk wel goed volgen. Honderden BEAM’ers gaven antwoord op onze vragen en het blijkt dat meer dan dertig procent zich ongelukkig voelt door het nieuws. Maar hoe komt dat? En waarom is nieuws belangrijk? Samen met een expert hebben we zes tips voor jullie op een rijtje gezet waardoor je het nieuws kan volgen zonder ongelukkig te worden!

Overweldigend

Dertig procent van onze volgers ontwijkt het nieuws dus omdat het ongelukkig maakt. “In de wereld gebeuren enorm veel nare dingen, als ik daar steeds mee bezig ben, zie ik de mooie dingen in mijn leven minder”, zegt één van jullie. Sophie Duvekot (onderzoeker bij het lectoraat Journalistiek op de Hogeschool Utrecht) onderzoekt hoe jongeren omgaan met het nieuws. Zij zegt: “Veel jongeren krijgen hun nieuws binnen via sociale media, wat ervoor zorgt dat je het moeilijk kunt ontwijken. Zelfs als je geen nieuwsaccounts volgt, komt het toch tussen de berichten die Instagram of TikTok je voorstellen, of als iemand een nieuwsbericht deelt op zijn of haar verhaal.”

Het klopt wat Sophie zegt, want zestig procent van jullie geeft aan het nieuws via social media te volgen. Je krijgt niet alleen nieuws over Nederland mee, maar van over de hele wereld, concludeert ook dit essay van Rolf Dobelli. En dat kan best overweldigend zijn. Een BEAM’er zegt daarover: “In de tijd van de Bijbel kregen ze ook geen nieuwsbrief waar alle gebeurtenissen over de wereld in stonden.”

In de tijd van de Bijbel kregen ze ook geen nieuwsbrief waar alle gebeurtenissen over de wereld in stonden.

Geef me één goede reden om het nieuws wel te volgen

Veel van jullie geven aan het toch wel belangrijk te vinden om te weten wat er in de wereld speelt. Die kennis kan helpen om bepaalde keuzes te maken (koop ik nog wel producten uit een land dat oorlog voert, bijvoorbeeld), of je kan specifieke dingen meenemen in je gebed. “Ik merk dat jongeren het nieuws volgen om op de hoogte te blijven van wat er in Nederland gebeurt. Zo kunnen ze meepraten met hun omgeving”, zegt Sophie. En dat klopt, want dit zegt een BEAM-volger in het onderzoek: “Vaak boeit het me niet, maar soms hebben vrienden het ergens over en weet ik niet wat ze bedoelen, dus wil ik het liever weer wel weten.” Veel jongeren geven aan dat het nieuws volgen goed is voor hun algemene kennis.

Het nieuws volgen zonder ongelukkig te worden

Mensen zijn niet gemaakt om eindeloos informatie in zich op te nemen. Toch is het soms fijn om te weten wanneer de politiek iets besluit wat jou aangaat. Ook is het wel handig om te weten wanneer er een gebouw in de buurt in brand staat en je dus je ramen dicht moet doen tegen rook. Samen met Sophie stelden wij zes tips samen om gelukkig te blijven, en toch het nieuws te blijven volgen!

  1. Kies een vast moment op de dag of in de week (bijv. de zaterdagochtend) waarop je bewust even wat nieuwsartikelen te lezen. De rest van de week hoef je het dan niet op te zoeken!
  2. Ontvolg alle (nieuws)accounts die ervoor zorgen dat je je doordeweeks ongelukkig gaat voelen.
  3. Neem niet alle koppen serieus. Val niet te snel voor clickbait, lees verder dan je neus lang is!
  4. Bedenkt voor jezelf; klopt het wat ik lees, of niet? Soms kan het je helpen om te relativeren (moeilijk woord voor: bedenken dat het minder erg is dan het in eerste instantie lijkt) als je wat meer onderzoek doet naar bepaald nieuws. Misschien is er een andere nieuwsbron die ditzelfde nieuws op een andere, luchtigere manier brengt waardoor je minder ongelukkig wordt.
  5. Nieuws laat vaak de uitzonderingen in de wereld zien, en meestal zijn deze uitzonderingen negatief. Er gebeuren ook een hele hoop mooie dingen, maar die zie je niet altijd. Accounts als @goodnews_movement of @tanksgoodnews laten juist alleen maar positieve nieuwtjes zien in de wereld.
  6. Neem  het leed van anderen mee in je gebed en vraag God of hij jou wil helpen om Zijn goede nieuws aan anderen te laten zien. Want als dat lukt, is er pas goed nieuws!
Reuzenskeletten en parasieten in het vaccin: Marieke ontmaskert nepverhalen en complotten

Lees ook over:

Reuzenskeletten en parasieten in het vaccin: Marieke ontmaskert nepverhalen en complotten

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡