Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zuster Hannah zit op TikTok: "Ik vertel op een leuke manier over Jezus"

7 april 2020 Leestijd 4 min

Zuster Hannah is non en woont in een klooster in Vogelzang. Ook in het klooster moeten ze in deze coronacrisis maatregelen nemen en sommige belangrijke gebeurtenissen afzeggen. Om toch jongeren te kunnen bereiken zit ze sinds kort op TikTok. Ze heeft al 11.600 volgers! Ik bel haar op en ze vertelt enthousiast over haar kloosterleven.

“Je merkt dat je allemaal beïnvloed wordt door de coronacrisis op wat voor manier dan ook. De regel ‘blijf thuis en ontvang zo min mogelijk bezoek’ is voor ons in het klooster niet zo gek. Wij hanteren dit altijd al op wat uitzonderingen na. Het was wel moeilijk voor ons dat we de kapel voor bewoners en mensen uit het dorp moesten sluiten. Elke mis komen er mensen op af, dus is dit erg vervelend.

Toen vanuit de regering het woord kwam dat alle verzorgingshuizen de deuren moesten sluiten voor buitenaf, mochten onze oudere bewoners - de mensen die bij ons op het terrein wonen en waar wij mantelzorgers van zijn - plotseling ook geen bezoek meer ontvangen. Je merkt dat ze eenzaam zijn nu ze niemand meer kunnen ontvangen. Als oplossing hebben we via Instagram en TikTok een actie opgezet waarbij mensen van buitenaf kaartjes op kunnen sturen die wij aan de bewoners kunnen geven. Er kwamen super veel kaartjes binnen, niet alleen van familie maar ook van onbekenden die het via sociale media mee hadden gekregen en ook mee wilden doen. Je zag dat de ouderen er erg blij mee waren en dat het hen goed deed."

"We leven met z’n vieren en voor ons als zusters verandert er niet zoveel door de maatregelen tegen de verspreiding van het corona-virus. Wel hebben we nu meer vrije tijd. Het is een soort permanente zondag voor ons, maar ook dat gaat op een gegeven moment vervelen. Sinds kort livestreamen we via Instagram en TikTok, zo kunnen de mensen die dit willen onze diensten alsnog mee kijken. Het is leuk om te zien dat mensen meekijken. Dan voelen we toch wat verbondenheid."

Het begon als grapje

"Het TikTok-account is eigenlijk begonnen als grapje. Als zusters kijken wij altijd naar wat er op dit moment speelt onder de jongeren en hoe wij daarop kunnen inspelen en het woord van God kunnen verkondigen. Ik had de app een keer voor de grap gedownload en zag een video met daarin een meisje die verschillende outfits voor verschillende momenten op de dag laat zien. Ik liep naar één van de zusters en zei: “Kunnen wij dat niet een keer doen maar dan in ons habijt?” We besloten de video te maken en na het posten explodeerde het."

Volg hier zuster Hannah op TikTok en / of Instagram!

Positieve 茅n negatieve reacties

"Ik vond het ongelofelijk dat zoveel mensen ernaar keken en het interessant vonden. We kregen veel vragen. De meeste mensen stonden er versteld van dat wij een telefoon hebben en dat wij zulke dingen mogen doen. Ik denk dat het voor veel mensen een soort van verrassingseffect is. Mensen verwachten niet zo snel dat nonnen TikTok-video’s maken. Ik vind het fijn, want wij willen een beetje van het stoffige imago af.

We kregen ook best wel veel negatieve reactes van kijkers, maar hier ga ik zelf niet op in. Ze reageren misschien niet positief, maar stiekem heb ik ze toch het woord van God gebracht. En dit is wat wij proberen te doen. Wij proberen mensen en jongeren te bereiken, onder andere met TikTok. Tuurlijk is het grappig bedoeld, maar op de achtergrond laat je toch een beetje van Jezus zien. Met humor bereik je zoveel meer mensen dan met een ernstige preek. Je weet nooit wat dat doet met iemand, dat ene moment dat ze wat van Jezus horen."

Met nietalleen.nl verbinden we tijdens de coronacrisis mensen die willen helpen aan hulpvragers. Zo staan we klaar voor elkaar in deze bijzondere tijd, want je bent #nietalleen. Meld je aan als je wil helpen of geholpen worden!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕