Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zondeval: waarom gaan de dingen mis?

30 september 2012 · Leestijd 4 min

Waar komt het kwaad vandaan? Waarom falen we als mensen steeds maar weer terwijl we goed willen doen? Als we nadenken over het kwaad in deze wereld borrelen de vragen naar boven. Eenvoudige antwoorden zijn er meestal niet.

  Gebruik de kant en klare PDF's met een avondvullend programma voor op je jeugdgroep. Je vindt hierin ook de uitgeschreven tekst van de video. Voor de jeugdleider is een andere PDF beschikbaar. Je kunt het filmpje hier ook downloaden  Wil je liever zelf aan de slag met het thema en er dieper induiken? Dat kan! Zie hieronder. We bieden je de mogelijkheid aan om in gesprek te gaan over dit Denkstof thema. Wil je hier gebruik van maken? Mail je reactie en antwoorden op de vragen dan aan nazorg@eo.nl. Je krijgt zo spoedig mogelijk reactie terug, uiterlijk binnen een paar dagen.

  1. Wat sprak je aan in deze video? Wat niet?
  2. In de video wordt de zondeval vergeleken met vreemdgaan. Wat vind je van deze vergelijking? Is dit jou wel eens overkomen? Zo ja, hoe ben je hier vanuit je geloof mee omgegaan?
  3. Jurjen spreekt over een onderbuik gevoel, een soort heimwee. Herken je dat, dat je soms het gevoel hebt dat we gemaakt zijn voor iets mooiers? Op wat voor momenten is dat?
  4. Jurjen zegt: Dichtbij God kan ik mezelf zijn. Dichtbij God kloppen mijn relaties weer, dichtbij God kan ik écht zijn. Wat is er in jouw leven merkbaar van je relatie met God?

      
Het goede doen
Paulus kwam op latere leeftijd tot geloof. Hij ging er helemaal voor en is van grote invloed geweest op het ontstaan van het christendom. Op talloze plekken waar hij kwam, ontstonden kerken. Paulus bleef deze kerken bezoeken of schreef ze brieven. In deze brieven (die in de Bijbel staan) is hij erg open over wat er in zijn leven gebeurt. Hij schrijft onder andere het volgende in zijn brief aan de kerk in Rome.

Lees Romeinen 7:18-25 


  1. Vind je het herkenbaar dat je goed wilt doen, maar dat soms juist niet doet? Wil je een voorbeeld geven? Deel jij je schaamte hierover met God?
  2. Paulus schrijft dat God hem zal redden. Op wat voor manier bedoelt Paulus dit? Probeer eens in je eigen woorden te omschrijven hoe de reddingsactie van God er uit ziet. Noem een voorbeeld uit je eigen leven.

Door de zondeval is er een kloof ontstaan tussen de mensen en God. De duivel (een gevallen engel van God) is samen met zijn gevolg de enige die baat heeft bij deze kloof. Hij wil het liefst de mens zo ver mogelijk bij God vandaan houden. In de Bijbel wordt de duivel ook wel de ‘aanklager’ genoemd. Hij probeert bij God ons te beschuldigen omdat we de wet hebben overtreden en eist dat we worden gestraft.  

Lees: Openbaring 12: 10

  1. Geloof jij dat God een tegenstander heeft die er veel baat bij heeft om deze kloof zo groot mogelijk te maken? Waarom wel of niet?
  2. Op wat voor manieren probeert de duivel jou bij God weg te houden?
  3. Wat kan jij doen om dichtbij God te leven?
  4. Beschrijf in je eigen woorden het toekomstplaatje zoals God dit bedacht heeft. Wat wil God voor de mensen? 

Wist je dat...
... er vaak gezegd wordt dat de verboden vrucht waar Adam en Eva van gegeten hebben een appel is, maar dat dit net zo goed een andere vrucht geweest kan zijn?
...een slechte band van meisjes met hun moeder kan uitmonden in crimineel gedrag. Hoe minder hecht de moederband is, hoe groter de kans dat het meisje steelt, geweld pleegt of vernielingen.
...de doodstraf in Nederland in 1870 is afgeschaft. Tegenwoordig is de zwaarste straf die iemand kan krijgen levenslang. De duur van levenslang is 20 jaar.

Meer informatie over de zondeval 

  
Genesis 1-3
Lees de eerste hoofdstukken van de Bijbel om te zien hoe God deze wereld schiep. Lees hier ook hoe de mens vervolgens afdwaalt van God en wat dit voor gevolgen heeft. 

The Lord of the Rings- J.R.R. Tolkien (boek of film)
Als christen probeerde Tolkien door fantasie weer te geven hoe het kwaad invloed heeft in ons leven en wat het gevolg is van het slechte toelaten. Door de avonturen van een aantal Hobbits (kleine bewoners van Midden-Aarde) te volgen, word je meegenomen in de keuzes die verschillende bewoners van Midden Aarde maken.

Oorlogsfilm
In de geschiedenis hebben zich vreselijke dingen afgespeeld. Denk maar eens aan de oorlogen en genocides die er zijn geweest. Bekijk een oorlogsfilm met deze denkstof-video en les in je achterhoofd. Voorbeelden van films zijn: La vita e bella, Hotel Rwanda, The Killing Fields en Schlinder's List.

Colofon:
Auteur en presentator video: Jurjen van Houwelingen
Productie & Eindredactie Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma
Bijbelstudie: Matthijs Westerkamp

afbeelding

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡