Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo word jij binnen één dag een pionier!

17 maart 2023 · Leestijd 3 min

Voor de vijfhonderdenvierenzeventigste keer vraag ik aan Google hoe ik beter word in pianospelen. Al jaren is dat een langgekoesterde droom van mij. Zoekresultaat: ‘met deze dertig tips ben jij een goede pianist.’ Aandachtig lees ik hoe ik zo makkelijk mogelijk mijn doel kan bereiken. Het kan me niet snel genoeg gaan. Ik wil namelijk geen moeite doen, ik wil het nú kunnen. Zo min mogelijk kans op falen graag. Voor de vijfhonderdenvierenzeventigste keer kom ik tot de conclusie dat dat niet mogelijk is. Laat dan maar zitten.

Wat hebben pioniers gemeen? Dragen ze allemaal een superheldencape? Nee (anders zou ik die direct bestellen). Zijn het allemaal mannen? Zeker niet. Zijn ze nooit bang? Lijkt me sterk. Oké, ik zal het verklappen. Ze waren nooit van de een op de andere dag waar ze wilden zijn. Natuurlijk gaat het bij de een sneller dan bij de ander, maar er was altijd een proces.

Hier komt een cliché metafoor aan. Om een plantje te laten groeien, moet je het water blijven geven en heel veel geduld hebben. Het is de harde waarheid. Als je vandaag een zaadje in de grond stopt, heb je morgen nog geen eikenboom. Zo is het ook met pionieren. Het vraagt om geduld, moed en zweetdruppels. Iedere dag een stap, want pas dan ga je meters maken. Heb ik nog wel geduld en moed om een stap te zetten? Tegenwoordig willen wij alles zo snel mogelijk hebben en kunnen. Wachtrijen moeten korter. Vandaag besteld is morgen in huis. Leren voor een toets doen we niet langer dan nodig is.

Pionieren is een stap in het onbekende. Je hebt geen idee hoe de weg zal gaan en hoelang hij zal duren. Niemand heeft ooit gezegd dat het snel kan en dat het makkelijk is. Het kan zelfs keihard mislukken. Dat is doodeng. Maar er bestaat ook een kans dat het doel wél wordt bereikt. Mag het dan ook wat tijd en energie kosten? De poging om het te proberen is zoveel meer waard dan het bij voorbaat al opgeven.

Komend uur ben ik even niet bereikbaar. Ik zit achter de piano voor een nieuwe poging. Wie weet lukt het me deze vijfhonderdvijfenzeventigste keer wél.

Daniëlle: Ik heb niks met het thema van de EO-Jongerendag 2023

Lees ook over:

Daniëlle: Ik heb niks met het thema van de EO-Jongerendag 2023

Geschreven door

Rebekka Rodenburg

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡