Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo overleef je een kerkdienst 🙏

9 november 2023 · Leestijd 5 min

Er zijn mensen die de hele week uitkijken naar de kerkdienst, maar de kans is vrij groot dat jij niet tot die groep behoort. Zingen, bidden, de preek, daar gaan we weer. Hoe houd je het vol in de kerk? Met deze tips en ideeën moet het lukken!

Zoek naar dat ene zinnetje

Niet zo leuk voor de voorganger die uren zit te ploeteren op een preek of de band die avonden lang repeteert: vaak is het maar één zinnetje of woordje dat blijft haken. In elke kerkdienst zit zo’n cadeautje verstopt, maar soms moet je ernaar zoeken. Niemand kan een hele preek onthouden en de kans dat je hele leven verandert door een lied is niet zo groot. Maar zo’n rake zin uit de preek of een lied kan je zomaar een paar dagen bijblijven. Verlos jezelf van de onmogelijke opdracht om alles te onthouden en ga op zoek naar een woord of een zin die je aanspreekt.

cadeautje in de kerk
Ga op zoek naar dat ene cadeautje tijdens de preek!.

Als je de smaak te pakken hebt, kun je jezelf nog afvragen waarom het zo blijft hangen en er met iemand anders een gesprekje over beginnen. Wauw, wacht, is dit nog steeds een saaie kerkdienst? 🤯

Dit is jouw tijd

De wereld draait al eeuwen rond en jij zit nu, op dit moment van de geschiedenis, in de kerk. Voor dat jij bestond zijn er talloze generaties geweest die dat ook gedaan hebben, misschien zaten je eigen voorouders wel in dezelfde zaal. En nu is het jouw tijd. Al die eeuwen hebben mensen God gezocht, liedjes voor Hem gezongen, geluisterd naar preken. Nu is jouw generatie aan de beurt. Wat ga je daarmee doen? Stopt het bij jou of is er juist ruimte voor een nieuw begin? Dit is jouw tijd om God te zoeken. Wat hebben die oude woorden die in de kerk te horen zijn voor jou te betekenen?

Stel dat je moest preken over dezelfde tekst, wat zou jij dan zeggen?

Hoe zou jij het doen?

Arme dominees en voorgangers: die moeten een verhaal houden dat voor iedereen en zijn moeder begrijpelijk en interessant is. Dat kan bijna niet. Maar ho, het is makkelijk om te zeggen dat het allemaal saai of onbegrijpelijk is. Daag jezelf uit: hoe zou jij het doen? Stel dat je moest preken over dezelfde tekst, wat zou jij dan zeggen? Wat is er nodig om jou te laten luisteren? Als God echt door de Bijbel dingen kan zeggen, is het de moeite waard om dat serieus te onderzoeken. Als je na afloop zin hebt in een goed gesprek, zoek je de voorganger natuurlijk even op met jouw tips.

Ga vooraan zitten

Het is gewoon niet zo eenvoudig om op te letten in de kerk, terwijl je dat misschien heus wel wil. Al was het maar omdat een dienst gevoelsmatig veel sneller gaat, als je je hoofd erbij houdt. Hoe je dat doet? Ga voorin zitten. Heeft hetzelfde effect als bij een concert: vooraan maak je het veel meer mee dan wanneer je ergens achterin zit. Nog een voordeel: de plekken voorin blijven het langste leeg, want de meeste mensen zoeken een plekje op een andere rij. Je kunt dus zomaar tien minuten langer in je bed blijven liggen. Maar daar moet je het niet voor doen natuurlijk…

Je kunt dus zomaar tien minuten langer in je bed blijven liggen.

Laat je telefoon thuis (of in je jaszak)

Oké, deze tip is alleen voor de mensen die écht graag iets willen veranderen. Absoluut de moeilijkste, maar het werkt wel: zonder telefoon is de kans dat je beter gaat opletten ongeveer een miljoen keer groter. En nee, je hebt je telefoon niet nodig voor aantekeningen tijdens de preek. Al is dat wel een goed idee trouwens, meeschrijven helpt enorm om je aandacht erbij te houden. Maar dan wel met behulp van pen en papier. Lekker old skool, geeft niks. Alsof het in de kerk allemaal zo hip is.

Geef je eraan over

Een keer in de zoveel tijd staat er iemand vooraan die je totaal niet kan volgen. Eerlijk is eerlijk: sommige preken zijn gewoon saai of ingewikkeld. Maar goed, jij zit wel mooi anderhalf uur vast in de kerk. Als het niet lukt om je aandacht bij de dienst te houden, kun je alsnog tijd met God doorbrengen. Je bent de hele week druk met van alles, nu heb je toch niks anders te doen. Lees in je Bijbel, bid een beetje en zing mee met de liedjes. Volgende week weer een kans.

De dominee ziet alles

Heeft een dominee of voorganger het door als je niet oplet in een kerkdienst? “Je ziet echt bijna alles”, zegt Pieter-Jan Rodenburg (je kent ‘m van de BEAM-kerkdienst). Hij spreekt regelmatig in kerken en merkt het meteen als mensen afgeleid raken. “Zeker als je ook nog op een podium staat. In een zaal met vijfhonderd mensen zie je iedereen wel zitten.”
Wat doet Pieter-Jan als hij ziet dat jongeren op hun telefoon zitten tijdens de preek? “Ik maak er een grapje van, dat helpt. Dan zeg ik gewoon: laten we een moment nemen om even afscheid te nemen van onze telefoon, laat ‘m nog even goed zien aan iedereen en stop hem in je zak. Ik zoek altijd verbinding met mensen in de zaal.”
De ultieme tip van Pieter-Jan is kort: doe mee, want dan wordt het pas interessant. “Eerlijk is eerlijk: het liefst zit ik zelf ook achterin geintjes te maken, want dan heb ik op dat moment een leuke tijd. Maar ik weet ook dat ik er dan echt niks uithaal waar ik de rest van de week nog iets aan heb.”

Rebekka is 15 en spreekt in de kerk: 'Het voelt alsof God me heeft uitgekozen om dit te doen'

Lees ook over:

Rebekka is 15 en spreekt in de kerk: 'Het voelt alsof God me heeft uitgekozen om dit te doen'

Geschreven door

Maarten

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡