Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo beëindig je (aardig) een vriendschap

9 oktober 2018 · Leestijd 3 min

Vrienden zijn heel erg fijn en super belangrijk. Toch kan het ook heel erg moeilijk zijn, want iedereen verandert en vriendschappen veranderen niet altijd mee. Hoe kan je aangeven dat een vriendschap wat jou betreft over is zonder een ander ontzettend veel pijn te doen?

Stap 1: FACE TO FACE

Spreek met de ander af. Via WhatsApp ontstaan veel te makkelijk miscommunicaties en kan je minder goed inschatten hoe iets wat jij zegt bij de ander binnen komt. Misschien vind je het eng, spannend of ongemakkelijk, maar spreek af! Dit is de eerlijkste en beste manier om deze moeilijke dingen in jullie vriendschap uit te spreken.

De weergave van deze giphy vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Stap 2: "Ik voel dat.."

Schrijf (als je dit fijn vindt) voor jezelf even uit wat je ongeveer tegen je vriend(in) zou willen zeggen. Controleer nadat je dit hebt gedaan heel goed of je de ander niet alleen maar aan het beschuldigen bent. Zorg dat je het hebt over wat jij voelt en wat bepaalde dingen met jou doen. Begin je zinnen met ‘ik’ en nooit met ‘jij’.

Stap 3: Geef ruimte voor reactie

Het is doodeng om de ander te laten reageren, want je weet niet of diegene relaxt, teleurgesteld, boos of verward zal zijn. Toch is het belangrijk om de ander deze ruimte te geven. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen: Wat vind je hiervan? Of: Wat voel je nu? Of: Hoe kijk jij naar deze situatie?

De weergave van deze giphy vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Stap 4: Benoem de mooie dingen van jullie vriendschap

Vergeet niet in het gesprek ook juist te benoemen waarom de vriendschap eerder zo ontzettend waardevol en goed voor je was. De tijden zijn nu veranderd, maar er zijn sowieso mooie momenten geweest, anders was je geen vrienden geworden met de persoon tegenover je.

Stap 5: R.e.s.p.e.c.t.

Respecteer de mening van je vriend of vriendin. Er is een grote kans dat hij of zij zich teleurgesteld of boos voelt. Ondanks dat je deze gevoelens misschien niet terecht vindt, is het wel belangrijk dat je deze gevoelens respecteert. Die ander kan niet doen aan hoe hij zich voelt, net als jij dit niet kan. Probeer niet met ruzie uit elkaar te gaan, dat wilde je met dit gesprek juist voorkomen. Spreek uit dat je respect voor de ander hebt en dat je blij bent dat jullie het op een volwassen manier hebben kunnen aanpakken.

Meer lezen over vriendschappen? NICE, WANT DAT KAN HIER!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡