Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zij wil trouwen, hij niet

15 november 2017 · Leestijd 4 min

In Liefdeslust interviewt BEAM stelletjes over hun relatie: hoe hebben ze elkaar ontmoet, wat vinden ze het leukste van elkaar en hoe zien zij hun toekomst samen? Trouwen is daar dan altijd een groot onderdeel van. Dit keer hebben wij een totaal ander verhaal, omdat wij vinden dat ook die belicht moet worden. Imke (20) is christelijk opgevoed en zag haar trouwerij al helemaal voor zich: de witte jurk, het eten, de dienst; een dag om nooit meer te vergeten. De vraag was nooit of ze ging trouwen maar wanneer. Dat veranderde toen haar vriend Wouter (20) vertelde dat hij niet van plan was om ooit te trouwen.

Wouter en Imke zagen elkaar voor het eerst op een feestje van een gezamenlijke vriend. Wouter kende niemand en begon te kletsen met Imke: “Het was niet dat de vonken in de eerste 15 seconden gelijk rondvlogen, maar na die avond wist ik wel, dit is serieus. Zo had ik mij nog nooit over een meisje gevoeld.” 

Na de eerste date sloeg de vonk over. Imke : “Hij is oprecht geïnteresseerd in andere mensen. Dat waardeer ik in hem. We kunnen overal over praten, hij is intelligent en lief en ik ben ook wel een beetje gezwicht voor zijn mooie ogen, zijn baardje en zijn bruine krullen.” Hoewel ze niet zeker weet of Wouter de ware is, weet ze wel dat ze lang bij hem wil blijven.

Ze praten samen over de toekomst, en trouwen komt dan ook naar voren. Imke wist al heel vroeg dat ze wilde trouwen. Iedereen in haar omgeving is getrouwd, het is een deel van het leven: “Het ideale beeld: trouwen, samenwonen, kinderen, speelt wel in onze familie. Vroeger dacht ik vooral aan de materialistische dingen die horen bij trouwen: de witte jurk, de bloemen, het feest. Later is dat natuurlijk veranderd in een diepere gedachte. Elkaar de liefde beloven op die manier, dat vind ik heel mooi.”

Tuurlijk is het prachtig om elkaar te beloven altijd bij elkaar te blijven, maar ‘the odds are against you’

In Wouters familie is trouwen helemaal niet zo vanzelfsprekend: “Mijn ouders zijn al heel lang samen gelukkig, maar nooit getrouwd. Ze hebben elkaar ontmoet in de jaren ’70, de hippietijd, en wilden zich afzetten tegen alles van vroeger.” Toch vindt Wouter de belofte dat koppels elkaar geven op een bruiloft wel mooi: “Natuurlijk is het prachtig om elkaar te beloven altijd bij elkaar te blijven, maar ‘the odds are against you’. 1/3 van de stellen die trouwen scheiden weer. Mensen veranderen, situaties veranderen, ik ben bang dat we ons niet aan die belofte kunnen houden.” Imke geeft Wouter daarin gelijk: “Ik hoop dat ik over 30 jaar nog steeds zoveel van Wouter houd als nu, maar je kan niet in de toekomst kijken.”

Wouter heeft nog een reden om niet te trouwen: “Trouwen legt een relatie vast, maar dat is niet altijd goed. Als je niet zeker weet of je relatie vast is, dan denk ik dat je meer energie in de relatie stopt. Het zou best kunnen dat we ‘tot de dood ons scheidt’ bij elkaar blijven. Dat zou ik geweldig vinden, maar ik kan dat niet voorspellen.”

Uiteindelijk denken ze beide tot een compromis te komen. Imke: “Wouter heeft mij laten inzien dat ik niet moet vasthouden aan wat ‘hoort’ bij een goede relatie. Vroeger had ik allemaal eisen voor mijn relaties. Nu kan ik dat meer loslaten.” Wouter: “Ik weet niet of ik zou trouwen alleen omdat Imke dat graag wilt, maar een tussenweg is vast te vinden. Ons samenzijn vieren met vrienden en familie, we komen er vast wel uit.”

Wil je meer weten over trouwen? Wat staat er bijvoorbeeld in de bijbel over het huwelijk, en hoe goed is vroeg trouwen voor je relatie? BEAM maakte hierover voor 3LAB een docu: God, seks en trouwringen. Je kan hem HIER zien.

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡